Foto: Aston Martin

„Vulkan“ za legalnu vožnju

Aston martin za odabrane

Moćni trkač biće modifikovan za saobraćaj i proizvešće se u ograničenom broju

Auto
> 19:22h

Ljubitelji superautomobila zadovoljno trljaju ruke jer, ukoliko budu dovoljno brzi i spremni da izdvoje pozamašnu svotu novca, u njihovoj garaži će se naći „aston martin vulkan“.

Rođen za stazu... Trkačka verzija „vulkana“

Britanska „zver“, koja je, inače, bila namenjena isključivo za trkačke staze, sada će dobiti i svoju legalnu verziju koja će moći da se koristi u regularnom saobraćaju. Naime, „vulkan“ očekuju adekvatne izmene, pre svega na spoljašnosti, koje su u fazi realizacije. Izvesno je da će biti napravljen veoma mali broj takvih vozila, s obzirom na to da „Aston Martin“ planira samo 24 primerka trkačke verzije, i to po ceni od 1,8 miliona funti (oko 2.349.000 evra).

Najavljeno je da će rad na novom „vulkanu“ potrajati najmanje tri meseca, a inženjeri će morati da se uhvate ukoštac s prenosnim odnosom, klirensom, bezbednosnim elementima i mnogim drugim stavkama. Takođe, budući vlasnici će moći da „začine“ ekskluzivni dvosed prema svom ukusu i na taj način ga personalizuju. Prema proceni zvaničnika „Aston Martina“, najmanje četiri od 24 planirana trkačka primerka biće modifikovana u legalnu verziju. Cena zasad nije poznata, ali svakako neće biti mala. Podsetimo, trkački „vulkan“ ima monstruozni sedmolitarski V12 motor, koji oslobađa više od 800 konjskih snaga, a težina vozila je oko 1.350 kg. A. S. B.