Foto: Reuters

Završen 69. Festival u Kanu

Zlatna palma za film protiv mera štednje

Najveće priznanje dobilo je ostvarenje „Ja, Danijel Blejk“ britanskog reditelja Kena Louča, koje govori o borbi malog čoveka sa sistemom

Pop kultura
> 00:00h

Kanski festival sinoć je svečano završen dodeljivanjem 69. Zlatne palme filmu britanskog režisera Kena Louča „Ja, Danijel Blejk“. Za prestižnu Zlatnu palmu takmičilo se 20 filmova poznatih imena evropske i svetske kinematografije, od Pedra Almodovara do Džima Džarmuša. Na otvaranju festivala, predsedavajući žirijem, poznati australijski reditelj Džordž Miler, rekao je da će glavnu nagradu osvojiti ostvarenje koje ostavi „najmoćniji utisak“. Film „Ja, Danijel Blejk“ govori o borbi malog čoveka sa sistemom, odnosno kafkijanskim naporima stolara Danijela Blejka da u Britaniji dobije nadoknadu nakon infarkta.

Na okupu... Laureati

Ken Louč osvrnuo se sinoć na mere štednje o kojima govori i njegov film, ocenivši da su one Evropu i svet dovele „blizu katastrofe“. - Svet u kojem živimo došao je do opasne tačke. Nalazimo se u raljama opasnog projekta štednje nadahnutog idejama koje nazivamo neoliberalizmom, a koje su nas dovele blizu katastrofe - rekao je Louč primajući Zlatnu palmu.

Mel Gibson sa devojkom

Gran pri je otišao u ruke kanadskog reditelja Havijera Dolana za film „Samo kraj sveta“, Zlatnu palmu za najbolju mušku ulogu dobio je iranski glumac Šahab Hoseini za film „Trgovac“ iranskog oskarovca Asgara Farhadija, dok je za žensku ulogu nagrađena Žaklin Žoze sa Filipina za film „Ma Rosa“. Nagradu za najbolju režiju dele Rumun Kristijan Mundiju za film „Matura“ o ocu koji ima dilemu da li ćerki da priča o korupciji i Francuz Olivije Asajas za film „Lični kupac“, u kojem glavnu ulogu igra holivudska zvezda Kristen Stjuart.

Vanesa Paradi, Donald Saderlend i Kirsten Danst

Kan ga voli Druga prestižna nagrada Louču Kenu Louču ovo je drugi put da osvaja najprestižniju nagradu na ovom festivalu. Pre deset godina dobio je prvu Zlatnu palmu za ostvarenje „Vetar koji njiše ječam“. Louč, koji će u junu napuniti 80 godina, jedan je od začetnika žanra dokumentarne drame, nastale kombinovanjem italijanskog neorealizma i francuskog novog talasa. Poznat kao politički aktivista i levičar, režirao je filmove koji su osvojili brojne nominacije i nagrade na prestižnim svetskim festivalima. Pored Kanskog festivala, osvajao je priznanja i na Berlinskom festivalu i Venecijanskom festivalu, a dobitnik je i britanske nagrade BAFTA.