Foto: Ap 15 Okt 2015

Otkriće

ZATOČENIK GVANTANAMA SE KUNE: CIA ima tajne zatvore u Litvaniji!

Saudijac Mustafa al Havsavi zatvoren u Gvantanamu koji tvrdi da je boravio u tajnom zatvoru CIA u Litvaniji, zatražio je status žrtve u istrazi o postojanju tog zatvora, saopštila je njegova advokatica.

Planeta
> 08:38h

Taj status žrtve omogućilo bi Al Havsaviju da dobije pristup istražnim spisima, rekla je Ingrid Botirien, njegov advokat tri dana posle podnošenja službenog zahteva sudu u Vilnusu.

Utvrdila je da izveštaj američkog Senata objavljen u novembru 2004. potvrđuje sumnje da je njen klijent bio zatočen u tajnom zatvoru u Litvaniji pre nego što je 2006. premešten u Gvantanamo.

Američki Senat u svom izveštaju, u kome se otkriva da je CIA u ispitivanju zatvorenika primenjivala grube metode, nije otkrila ime nijedne zemlje u kojoj su takvi zatvori, ali aktivisti za ljudska prava ističu da je centar kodnog imena "Violet" delovao u Litvaniji 2005-2006.

Litvansko državno tužilaštvu je u aprilu 2015. pokrenulo istragu o postojanju tajnih zatvora CIA za pripadnike Al Kaide.

Mustafi al Havsaviju (47), zarobljenom u Pakistanu 2003, preti smrtna kazna bude li proglašen krivim za umešanost u napade 11. septembra 2001. u Sjedinjenim Državama. (Index.hr)