Foto: Nemanja Pančić

Izbori za predsednika demokrata

RASPLET U DS: Šutanovac 10. jula udara na Pajtića

Obojici odgovara da glasanje bude što pre kako bi izbegli da se pojavi treći kandidat

Politika
> 00:00h

BEOGRAD - Demokrate će 10. jula najverovatnije birati novo stranačko rukovodstvo, a zasad su u opticaju dva kandidata za predsednika - Bojan Pajtić i Dragan Šutanovac.

Međutim, još nije sigurno da li će se predsednik stranke birati direktno, a o tome će biti doneta odluka u subotu, na sednici Glavnog odbora DS, kaže izvor Kurira.

- Pajtić može da promeni stav u vezi sa datumom, ali su male šanse da se do 10. jula pojavi treći kandidat. On je praktično kapitulirao i rešio da ubrza s datumom izbora, kao da je sklopio neki pakt sa Šutanovcem, jer obojici zapravo odgovara da izbori budu što pre. U septembru je sasvim sigurno da bi se pojavio treći kandidat koji bi ih pobedio - objašnjava izvor Kurira. Šutanovac do zaključenja broja nije odgovarao na naše poruke, dok je Pajtić kratko rekao za Kurir da će izbore raspisati što pre.

- Neposredne izbore ću raspisati u najkraćem terminu koji bude definisala Radna grupa, koju je formiralo Predsedništvo, a pošto nisu počele izborne radnje, niko još nije kandidat - rekao je Pajtić. Ako je suditi po dosadašnjim dešavanjima u DS, poslednjih godina nije pobeđivao lider, nego njegov protivkandidat. Zoran Živković izgubio je od Borisa Tadića, Dragan Đilas od Pajtića, a da li će Pajtić imati više sreće, videćemo uskoro. Osim trke za predsednika, tema žestokih previranja u DS je bila i raspodela poslaničkih mandata nakon parlamentarnih izbora. Mnogi koji su najavili ustupanje svog mesta u skupštinskim klupama naprasno su odustali od toga. Pored Dragoljuba Mićunovića, koji je povukao raniju najavu da će svoj mandat dati nekom drugom, slično je uradio i potpredsednik DS Goran Ješić, pre svega zbog poslaničkog imuniteta, jer je suočen sa sve ozbiljnijim optužbama. (N. M.)

Milan Nikolić KLADIO BIH SE NA ŠUTANOVCA Politički analitičar Milan Nikolić smatra da u ovom trenutku Pajtić nema neke šanse, a da tek treba videti da li bi Šutanovac bio bolji lider. - DS je stranka koja je navikla da menja lidere posle izbornih neuspeha. To ne znači da je birala bolje. U ovom slučaju kladio bih se na Šutanovca, jer mislim da ima podršku većeg broja lokalnih odbora. Pajtić je, s druge strane, napravio nekoliko vidljivih gafova - objašnjava Nikolić.