Foto: Profimedia

Kada čarolija nestane

NAUČNICI OTKRIVAJU: Da li se osećate kao da gubite prijatelje? Evo i zašto

Naučnici su otkrili u kojoj dobi žene i muškarci počinju da gube prijatelje, a ako ste mislili da možda i znate odgovor na ovo pitanje, moguće je da se varate, jer rezultati su pokazali da taj proces počinje nešto ranije nego što bi čovek pomislio.

Zanimljivosti
> 00:00h

Broj prijatelja koje svaka osoba ima može biti dosta teško odrediti, s obzirom na to da su društvene mreže proširile taj termin do neprepoznatljivih mera, ipak naučnici su se u istraživanju držali osnova te su broj prijatelja pojedinaca merili brojem telefonskih kontakata, odnosno koliko pojedina osoba zove poznanika putem telefona.

Foto:Profimedia

Iako zvuči staromodno, naučnici tvrde da su njihovi rezultati u korelaciji s pređašnjim studijama i jednake konzistencije. Pređašnje studije merile su broj prijatelja metodom kontakta licem u lice.

I eto nas do "magične" dobi u kojoj čarolija povećanja broja prijatelja nestaje. Dakle, s navršenih 25 godina nadalje i prema rezultatima najnovijeg istraživanja, broj prijatelja koje pojedinac ima strmovito opada, a trend se nastavlja do duboke starosti.

Istraživači su otkrili da prosečan muškarac u dobi od 25 godina kontaktira 19 različitih osoba mesečno, dok prosečna žena iste dobi kontaktira njih 17,5.

Foto:Profimedia

Do 39 navršenih godina, muškarci mesečno kontaktiraju svega 12, a žene 15 osoba mesečno. Konačno, u dobi od 80 godina, broj kontakata se zaustavlja na otprilike osam za žene i šest za muškarce. Prema studiji, starije osobe ostaju u kontaktu uglavnom sa svojom decom i unucima do svoje smrti pa je ta konačna brojka zato manje više konstanta u navedenoj dobi nadalje.

Razlog u rapidnom gubitku prijatelja naučnici vide u eksperimentisanju koje je karakteristično za mlađe uzraste i željom za upoznavanjem novih ljudi. Studija navodi da su osobe u mlađoj dobi poput kupaca u šoping centru te da isprobavaju puno prijateljstava, pre nego što svoju energiju usmere na odabrani i uski krug prijatelja u kasnijoj dobi.

(Independent)