Foto: Profimedia

Imaju podršku sigurnosne agencije Izraela

OTKRIVAJU TERORISTE I PEDOFILE JEDNIM POGLEDOM: Ova kompanija pokazuje kako

Izraelska kompanija Fejsepšn tvrdi da su razvili tehnologiju kojom se posle jednog pogleda na osobu mogu otkriti karakteristike nevidljive ljudskom oku

Planeta
> 15:06h

Iz Fejsepšna dalje tvrde da se njihovom tehnologijom mogu identifikovati različiti tipovi ljudi- od odličnih igrača pokera, genija, finih kriminalca pa do pedofila. Navodno su već potpisali ugovor s državnom sigurnosnom agencijom u Izraelu kako bi im pomogli u otkrivanju terorista.

"Naša tehnologija razume ljude mnogo bolje nego što ljudi razumeju jedni druge. Ljudska posebnost je određena našim DNK i reflektuje se na našim licima", rekao je direktor firme Šai Gilboa.

Prilikom analiziranja nečijeg lica, Fejsepšn koristi 15 različitih klasifikatora koji po Gilboi s 80-odstotnom preciznošću otkrivaju određene ljudske karakteristike.

Za razliku od tvoraca, drugi stručnjaci vrlo su skeptični prema njihovim tvrdnjama.

" Mogu li predvideti hoće li neko postati ubica samo pogledom u lice. Mislim da vam je jasno zašto je ovo kontraverzno " rekao je profesor informatike na univerzitetu u Vašingtonu, Pedro Domingos.

Opasnost ovakvoga je u nesavršenosti kompjuterskog sistema koji bi iz nečijeg lica trebalo da izvuče karakteristike osobe. Čak i Gilboa priznaje da njihova tehnologija može da se koristi tek u kombinaciji s drugim izvorima i podacima o nekoj osobi.

"Dokazi o preciznosti ovih prognoza su vrlo slabi. Taman kad smo pomislili da je fiziognomika umrla pre 100 godina", zaključio je profesor psihologije na Prinstonu Aleksander Todorov.

(Vašington Post)