Foto: Printscreen Youtube

Sve za maticu

(VIDEO) ROJ ZALJUBLJENIH PČELA JOJ DVAPUT NAPAO AUTOMOBIL: Pratili ga miljama da bi spasli maticu

Kerol Hauart (65) bila je zapanjena kada je roj od preko 20.000 pčela doleteo na njen automobil i prekrio zadnji deo vozila. Incident se dogodio ubrzo nakon što je parkirala auto u centru grada na Haverfordvestu u Zapadnom Velsu. Govoreći o incidentu Hauartova je izjavila da "nikada nije videla ništa slično."

Planeta
> 00:00h

Dok je ona bila daleko od vozila, hiljade pčela spustilo se na prtljažnik automobila, zbog čega su mnogi prolaznici stali i slikali spektakl.

Nacionalni park rendžer Tom Mojsije podigao je uzbunu kada je primetio roj na automobilu parkiranom ispred paba "Tri krune" u Haverfordvestu.

Zabrinut da bi insekti mogli biti uništeni od pesticida, Mojsije je kontaktirao dva člana Udruženja pčelara Pembrokšiira, koji su došli da pomognu u hvatanju u roja.

"Bio sam malo zabrinut da bi neko mogao da uradi nešto glupo i da se povredi ili povredi pčele", rekao je on. Međutim, po povratku do auta Hauartova se odvezla kući smatrajući da je problem rešen, da bi potom ujutru oktrila da je roj pratio i da ponovo pokrivaju auto.

Ona je tada bila primorana da se obrati pčelarima po drugi put, koji su konačno uspeli da uklone roj. "Jedna od teorija je da je matica bila zarobljena u autu i ​​roj je sledio", rekla je Kerol.

"Ali nisu mogli da nađu maticu nigde, tako da nemam pojma da li su bili u pravu. Očigledno pčele se roje u ovo doba godine i imaju veoma jak nagon da prate maticu", objasnila je ona.

Rodžer Berns, jedan od pčelara, rekao je da je moguće da je maticu prvuklo slatko ili hrana u kolima.

"Roj od oko 20.000 je pratio i sleteli su na prtljažnik automobila. Doneo sam kutije i pažljivo ih smestio što je brže moguće, pošto sam znao da je to bio veliki roj u sredini glavne ulice. Dobio sam oko 15 ili 20 uboda za moj trud. Posle toga sam otvorio kartonsku kutiju na krovu a dok smo čekali pčele da je napuste, počeo je da duvar jak vetar koje možda maticu naterao da pobegne nazad u prtljažnik", objasnio je on.

(Telegraph)