Foto: FoNet

Smene i imenovanja

ZAVRŠEN SVETI ARHIJEREJSKI SABOR SPC: Ovo su najvažnije odluke najvišeg crkvenog tela

SPC navodi da je na Svetom arhijerejskom saboru SPC najvažnija tema bila priprema za učešće na Velikom saboru Pravoslavne crkve u junu na grčkom ostrvu Krit.

Društvo
> 23:12h

Na saboru je raščinjeni jeromonah Maksim isključen iz crkvene zajednice, za episkopa kanadske Eparhije imenovan je episkop istočnoamerički Mitrofan, a episkopa istočnoameričkog dosadašnji episkop australijsko - novozelandski Irinej, navedeno je u saopštenju.

Za novog episkopa australijsko - novozelandskog proglašen je protosinđel Siluan iz manastira Pustinje u valjevskoj Eparhiji.

Episkop niški Jovan je na lični zahtev razrešen dužnosti eparhijskog arhijereja, a na njegovo mesto imenovan je episkop raško - prizrenski Teodosije.

Kako se navodi u saopštenju, Sabor je tim povodom usvojio tekst sa načelnim stavovima o svim ključnim pitanjima, o kojima će se raspravljati na Kritu.

Foto: FoNet

Sabor je odlučio da za rektora Bogoslovije svetog Petra Cetinjskog na Cetinju imenuje protojereja Gojka Perovića, kao i da biblioteka Srpske patrijaršije u Beogradu dobije status matične biblioteke "na celom području SPC".

Na saboru je odlučeno i da se što pre počne sa pripremama za proslavu 800 - godišnjice samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, zajedno sa nadležnim organima, naučnim i kulturnim institucijama.

Istovremeno, ustanovljen je i Orden svetog kralja Jovana Vladimira, čija će se 1.000 - godišnjica smrti obeležiti ove godine u Baru

Orden će se dodeljivati "ispovednicima vere i stradalnicima za veru", navodi SPC.

Foto: Zorana Jevtić

"Konstatovano je i da su odnosi SPC sa svim pravoslavnim crkvama dobri, osim odnosi sa Rumunskom Patrijaršijom, čiji episkopi i sveštenici godinama vrše upade u jurisdikcije SPC u Istočnoj Srbiji", navodi se u saopštenju.

Ukoliko Rumunska crkva ne prekine sa tim SPC će problem izneti na Velikom saboru Pravoslavne crkve na Kritu i eventualo prekinnuti "liturgijsko i kanonsko opštenje sa Rumunskom crkvom".

SPC je izrazila i očekivanje da će proces restitucije oduzete crkvene imovine biti ubrzan, kako bi se Crkvi vratile matične knjige oduzete 1946. godine.

Arhijerejski sabor SPC zasedao je od 14. do 25. maja.