Foto: Profimedia

Opametili ih

HRVATI PODVILI REP: Odblokiraće Srbiju, sklanjaju rampu s poglavlja 23

Komesar za susedsku politiku Evropske unije Johanes Han rekao u Briselu da će dogovor sa Zagrebom biti sproveden naredne nedelje

Politika
> 00:00h

BEOGRAD - Komesar za proširenje EU Johanes Han najavio je da su problemi s otvaranjem poglavlja 23 u pregovorima Beograda s EU rešeni i da će dogovor sa Zagrebom biti sproveden sledeće nedelje. Promena stava Hrvatske, koja već tri meseca drži u blokadi napredovanje Srbije ka članstvu, došla je posle žestoke diplomatske aktivnosti da se od Zagreba dobije pismena saglasnost kako bi Beograd otvorio pomenuto poglavlje 23. Iako je Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske juče negiralo da takva saglasnost postoji, Han je na konferenciji za medije objasnio da je sa Hrvatskom ugovoren tekst odluke da je Srbija ispunila uslove za otvaranje poglavlja 23 i tekst zajedničke pregovaračke pozicije EU. Han je rekao da se otvaranje poglavlja očekuje do kraja juna. - Našli smo rešenje sinoć. Očekujemo sledeće nedelje formalnu odluku o otvaranju poglavlja 23 sa Srbijom - izjavio je Han. Kako je rekao, Hrvatska je „imala zabrinutosti“, od kojih su neke već bile razjašnjene prethodnih sedmica, a da je u sredu uveče pronađena i formulacija rešenja, prihvatljiva za sve, kada je reč o pitanju generalne jurisdikcije. On nije precizirao kakvo je rešenje usaglašeno. Otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU bilo je zvanično blokirano od aprila ove godine, kada Hrvatska, jedina od 28 zemalja članica EU, nije dala svoju saglasnost za otvaranje ovog poglavlja koje se odnosi na pravosuđe i fundamentalna prava. Zagreb je tada izrazio rezerve kada je u pitanju zakon o regionalnoj jurisdikciji Srbije u procesuiranju ratnih zločina, zastupljenost hrvatske nacionalne manjine u srpskom parlamentu i punu saradnju Srbije sa tribunalom u Hagu. Deblokadu je nedavno nagovestio hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač, koji je iz Brisela poručio da „ima utisak“ se približava rešenje za otvaranje pregovora sa Srbijom u poglavlju 23. (I. K.)

Otvaranje poglavlja do kraja juna SVE PO PLANU UPRKOS BLOKADI Mada je blokada otvaranja poglavlja 23 trajala čak tri meseca, u Evropskoj komisiji uveravaju da će posle postizanja političkog konsenzusa biti moguće završiti sve tehničke procedure kako bi poglavlja 23 i 24 bila otvorena po planu, odnosno do kraja juna.