Foto: Youtube/screenshot

Avantura

(VIDEO) BESNI VOJNICI: Ovu su najopasniji mravi na svetu, napadaju čim osete pretnju

Kojot Peterson, avanturista koga na Jutjubu prati preko milion obožavatelja, predstavio je koliko je po čoveka neugodan samo jedan mrav sekač, pripadnik vrste koju je moguće pronaći u Južnoj i Srednjoj Americi.

Zanimljivosti
> 19:38h

Ukoliko ste osoba koja ne trpi prizore pune krvi, savetujemo vas da ne gledate video, jer su ovi mali mravi za samo jedan minut u stanju da prilično povrede čoveka.

Beskompromisno napadaju čim osete prijetnju, pa su tako i Petersona i njegovog hrabrog snimatelja jer su se previše približili njihovom domu.

Mravi sekači (ili krupnoglavi sekači) imaju izuzetno snažnu i oštru čeljust, a služi im da iseku lišće koje potom odnose sa sobom u mravinjake. To čine kako bi se prehranili, a obeduju micelije gljiva koje nastaju na ostacima lišća.

Peterson je u videu naveo da samo jedna kolonija može imati osam miliona neugodnih 'mališana', pa ne želimo ni da zamislimo šta bi se dogodilo s čovekom koga bi napalo par hiljada besnih vojnika.

Pogledajte šta je Peterson zabeležio u nekoj od kostarikanskih šuma i naučite lekciju - s ovim mravima se ne treba šaliti.