Foto: Profimedia

Sprečavaju nestašicu krvi

Dr Aleksandar Ilić: Spremamo zalihe krvi za letnji period

Šef Službe transfuzije krvi Opšte bolnice u Jagodini, koja pokriva teren od oko 100.000 stanovnika, dr Aleksandar Ilić, izjavio je danas da u ovoj službi intenzivno rade na obezbeđenju dovoljno krvi za letnji period, kada, kako je rekao, po pravilu zdravstvene ustanove imaju problema sa nestašicama krvi.

Društvo
> 00:00h

"Nepisano je pravilo da zdravstvene ustanove leti imaju problema sa nestašicama krvi, manje je davaoca, a programi, pre svega operativni, se u bolnicama ne menjaju i ne smanjuju, i za nas svaka akcija dobrovboljnog davanja krvi mnogo znači", rekao je Ilić novinarima.

Ove godine u Jagodini smo imali 20 akcija, poslednja je bila juče, krv su dali radnici metalskog kompleksa iz Kragujevca, Kraljeva, Čačka, Trstenika, Lapova, Ugljevika (BiH), u organizaciji Podružnice Crvenog krsta Industrije kablova, i to nam takođe mnogo znači, istakao je Ilić.

"Sada je sve kako treba, ali se pomalo plašimo da preko leta ne bude dovoljn odoziv davalaca", rekao je Ilić i istakao "imamo i humanih ljudi koji dođu u Službu transfuzije, daju krv bez ikakvih poziva i inzistiranja", rekao je Ilić.

"Imamo i po pozivu, porodično, to je krajnja solucija, ali nekada moramo i tako", rekao je Ilić.

Na Odeljenjima hirurgije, ortopedije i traumatologije Opšte bolnice u Jagodini, godišnje se obavi oko 4.000 "većih hirurških zahvata i veliki broj sistnih hirurških zahvata", a krv koriste i druga odeljenja.