BIVŠI ZVEZDINI OSVAJAČI KEŠ: Osvojili Evropu, pa otišli u profesore i hotelijere!

Profimedia

Kurir otkriva čime se danas bave članovi zlatne generacije beogradskog kluba koji su te 1991. ispisali istoriju srpskog i jugoslovenskog fudbala.

Na današnji dan, pre tačno četvrt veka, Crvena zvezda se popela na krov Evrope. A evo šta sada rade fudbaleri zlatne generacije beogradskog kluba.

Centralna proslava velikog uspeha biće održana u Sava centru, a svečana akademija počinje u 19.30 uz direktan prenos na RTS.

Biće to izuzetan događaj jer su učešće uzeli legendarni zvezdaši i preko 50 poznatih ličnosti Srbije.

Stevan Stojanović (51)
MENADŽER

Kapiten generacije iz 1991. Već duže vreme je fudbalski menadžer. Ima svoju kancelariju na Marakani, a najviše sarađuje sa klubovima iz Belgije, gde je branio. Bio je sportski direktor crveno-belih u vreme predsednikovanja Dragana Stojkovića Piksija. Sin Marko, koji ima 18 godina, igra za Crvenu zvezdu.

Miodrag Belodedić (51)
SAVETNIK

Karijeru je posle Zvezde nastavio u Španiji, odakle se vratio u Rumuniju. Bio je direktor mlađih kategorija reprezentacije Rumunije, a danas je savetnik predsednika Fudbalskog saveza. Igra i dalje fudbal za jedan amaterski klub, a njegova ćerka Zandali živi u Španiji i bavi se manekenstvom.

Duško Radinović (53)
PROFESOR

Posle Crvene zvezde igrao je u Švedskoj, gde je i ostao da živi. Više od dve decenije je stanovnik Malmea. Radi u školi kao profesor fizičkog vaspitanja, mada ističe da nije batalio trenersku karijeru. Dugi niz godina bio trener mlađih kategorija švedskih klubova.

Slobodan Marović (51)
UGOSTITELJ

Bavio se menadžerskim poslom, jedno vreme je bio i direktor kluba Mornar iz Bara. Živi u Crnoj Gori, ima hotel u Sutomoru i posluje bez gubitaka. Bio je pomoćni trener Prosinečkom u Zvezdi. Posle Crvene zvezde nastupao je za klubove iz Švedske, Danske i Kine.

Ilija Najdoski (52)
UGOSTITELJ

Igrao je u Španiji, Turskoj, Bugarskoj i Švajcarskoj. Jedno vreme je bio član Upravnog odbora FS Makedonije, ali se posle povukao iz fudbala. Radio je kao pomoćnik selektora Makedonije Boška Đurovskog. Ima kafić u Skoplju, a sin Dino je aktivni fudbaler.

Refik Šabanadžović (50)
UGOSTITELJ

Karijeru je završio igrajući u Grčkoj i Americi. Posle toga se bavio ugostiteljstvom, a danas u Sarajevu ima stanove koje rentira. Ima i dva kafića u Podgorici i Sarajevu. Živi mirnim životom sa suprugom Zerinom, te decom Aminom, Amilom, Adelom i Anelom.

Dejan Savićević (49)
PREDSEDNIK FSCG

Bio je Genije u Milanu, a karijeru je završio u Rapidu. Posle toga je bio selektor reprezentacije SR Jugoslavije, ali se nije proslavio. Ubrzo je postao predsednik FS Crne Gore, a na tom mestu se i danas nalazi. Ovih dana pominjan i kao predsednik UEFA.

Vladimir Jugović (46)
AGENT ZA NEKRETNINE

Igrao je za veliki broj klubova, a Ligu šampiona osvojio je još jednom sa Juventusom. Bavi se nekretninama u Austriji, a već godinama živi u Beču. Povezuju ga i s menadžerskim agencijama iz Švajcarske. Jedno vreme bio je i potpredsednik Crvene zvezde.

Siniša Mihajlović (47)
TRENER

U Italiji je igrao za najbolje klubove, a tamo je počeo trenersku karijeru. Bio je selektor Srbije, a od klubova vodio je Fjorentinu, Sampdoriju i Milan. Nedavno je preuzeo Torino. Od cele generacije iz Barija najdalje je dogurao kao trener. Ima šestoro dece - ćerke Viktoriju i Virdžiniju i sinove Marka, Miroslava, Dušana i Nikolasa.

Darko Pančev (50)
UGOSTITELJ

Nije napravio karijeru kakvu je mogao, iako je bio „zlatna kopačka“ Evrope. I danas nosi nadimak Kobra i živi totalno van fudbala. Kratko je bio u Vardaru na funkciji direktora. Ima kafić „Devetka“ u Skoplju, a sa suprugom Majom Grozanovskom snimio je nekoliko pesama, ali je odustao od pevačke karijere.

Dragiša Binić (54)
FUNKCIONER

Zvaničnik je regionalnog FS Istočne Srbije. Nekada je bio predsednik FK Obilić i funkcioner FK Napredak. Bavio se kratko i politikom. Voleo je da se druži sa „žestokim momcima“, a danas živi mirno na porodičnom imanju u blizini Kruševca.

Robert Prosinečki (47)
SELEKTOR

Posle fudbalske karijere, Crvena zvezda mu je dala šansu da izgradi i trenersku karijeru.

Posle je otišao u Tursku da vodi Kajzeri, a danas radi kao selektor Azerbejdžana. Privatno drži piceriju „Prosikito“ u centru Zagreba. Živi sa suprugom Vlatkom i ćerkama Leonardom i Robertom.

Vlada Stošić (51)
SKAUT

Radio je kao fudbalski skaut, a u Španiji je izgradio ime kao sportski direktor Betisa iz Sevilje. Prošle godine je pregovarao sa Crvenom zvezdom, ali je zbog porodice odlučio da ostane u Sevilji. Posle neuspelog braka u Srbiji iz kojeg ima odraslu ćerku Valeriju, oženio se Špankinjom Alisijom, sa kojom ima dvoje dece.

Ljupko Petrović (69)
TRENER

Kada je dobio poziv Zvezde, imao je i ponudu Partizana. Posle Zvezde i Barija nikada nije doživeo takve trenutke u karijeri. Radio je u velikom broju klubova širom sveta. I dalje je aktivan kao trener. Nedavno je po drugi put preuzeo Levski iz Sofije.