Foto: Printscreen Udruženje Za Zaštitu Gmizavaca I životne Sredine "Poskok"

Nisuopasne ali...

ZMIJA KO U PRIČI Stepski smuk u spavaćoj sobi u centru Vranja!

Zmija stepski smuk ušla je u spavaću sobu jedne porodice u strogom centru Vranja, u Beogradskoj ulici.

Srbija
> 13:06h

Na poziv nadležnih reagovalo je Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine “Poskok” iz Vladičinog Hana. Vladica Stanković iz tog udruženja izašao je na lice mesta i uhvatio zmiju. Prema njegovim rečima zmija, dužine metar i po, izašla iz spavaće sobe i sakrila se udvorište između cepanica za ogrev. - Reč je zmiji stepski smuk, koja nije otrovna, ali ipak treba biti oprezan.

Na njihovo pojavljivanje utiču vremenske prilike, karakteristične za ovaj period, a kreće i vreme parenja. Na našem području ih ima dosta. Mi imamo i jedinstvene dve vrste. Imamo četvoroprugastog smuka i vrstu šilat samo u dolini Pčinje. Ove godine, kao nikada ranije, ima zmija u samom gradskom jezgru Vranja. Nikada do sada se nije dešavalo da ih bude toliko u baštama, napuštenim zgradama ali i parkovima - kaže Stanković. On kaže da je udruženje “Poskok” jedino u Srbiji sa sertifikatom Zavoda za zaštitu životne sredine. -Sve gmizavce koji uđu u urbane sredine hvatamo i bezbedno vraćamo u prirodno stanište. Držimo edukaciju deci o zmijama na poziv nadležnih. Ove godine u gradskim jezgrima u Vranju i Vladičinom Hanu učestala je pojava poskoka, koji su otrovnice. Nijedna životinja kao zmija ne može da očisti glodare koji su prenosioci mnogih bolesti, zato su važne u lancu ishrana .Zmije su zaštićena vrsta i u Srbiji – navodi Stanković. Ni jednu zmiju ne treba ubijati. Ako je primetite, odmah pozovite komunalnu policiju, vatrogasce ili udruženje „Poskok“. Ujed se retko dešava samo kada je zmija ugrožena, one to rade u odbrani. Mi ćemo zmiju uhvatiti na bezbedan način i vratiti je u prirodu, jer je izuzetno korisna životinja u lancu ishrane - podseća Stanković.

Stanković i „Poskok” ovog proleća intervenisali su nekoliko puta u Vranju, a najupečatljivi je slučaj ucentru grada kada su kod zgrade pozorišta uhvatili mladog smuka. Intervencija je bilo I u bujanovačkom selu Srpska kuća, kada su iz udruženja hvatali zmije koje su se pojavljivale iz temelja tamošnje škole. T. Stamenković