Foto: Youtube Printscreen

Sednica Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije

JUSUFSPAHIĆ RAZREŠEN: Novi muftija srbijanski Abdulah Numan

BEOGRAD - Na sednici Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije (ISZ) za novog muftiju srbijanskog imenovan je Abdulah Numan pošto je dosadašnji muftija Muhamed Jusufspahić razrešen dužnosti, saopštio je danas Vrhovni sabor IZS.

Društvo
> 01:40h

Na sednici održanoj jučee u Novom Pazaru razrešen je dužnosti kompletan Rijaset IZS u tehničkom mandatu na čelu sa reisu-l-ulemom Ademom Zilkićem zbog, kako se navodi u saopštenju, "isteka mandata i protivustavnog produženja tehničkog mandata".

Jusufspahić je rekao i da je umesto smenjenih postavljeno povereništvo, odnosno nova uprava "koja treba da organizuje legalne izbore koje su oni koji su bili u tehničkom mandatu opstruirali".

"Zilkić više nije reis i on je podneo ostavku koja je prihvaćena. Svi koji su bili u tehničkom mandatu, uključujući i mene kao muftiju srbijanskog, smenjeni su", rekao je Jusufspahić.

On je odbacio navode da Zilkić i još nekoliko članova Vrhovnog sabora te verske zajednice nisu smenjeni, a što je objavljeno na sajtu koji slovi za zvanično glasilo ISZ.

U saopštenju Vrhovnog sabora ISZ navedeno je i da je smenjen vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog sabora Sabahudin Obućina zbog kršenja ustava te verske zajednice, dok je za predsedavajućeg privremenog organa - povereništava imenovan muftija sandžački Hasib Suljović. Za predsednika Vrhovnog sabora IZS jednoglasno je izabran Muhamed Jusufspahić, a za potpredsednika Mustafa Makić i Granit Kamberi.