Foto: Thenorthernecho.co.uk

varao penzionere

FBI UHAPSIO CRNOGORCA: Britanija ga godinama traži zbog milionske prevare!

Državljanin Crne Gore Kolja Ljuljđuraj (50) koji je uhapšen u americi izručen je Velikoj Britaniji gde čeka početak suđenja zbog optužbe da je varao penzionere i oprao novac u vrednosti od milion funti

Crna Gora
> 01:52h

Ljuljđuraj je bio u bekstvu sve do januara ove godine kada su ga u Indijanapolisu uhapsili agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI). On je Velikoj Britaniji izručen pre nekoliko dana.Crnogorac je ranije imao prebivalište u britanskom gradu Darlingtonu odakle su bile i njegove žrtve.

Prema navodima engleskih medija, prevare je počinio kao finansijski savetnik, na štetu sedam penzionera, od kojih je, između 1999. i 2011. godine, ukrao stotine hiljada funti. Neke od žrtava u međuvremenu su preminule. Navodni zločin Ljuljđuraja otkrio jedan od rođaka njegove žrtve, penzionera koji je u međuvremenu umro, nakon što je izvršio uvid u njegov bankovni račun. Istražni organi, prema navodima medija, veruju da imaju dovoljno dokaza da gone Ljuljđuraja zbog prevara i pranja novca u vrednosti većoj od 900.000 funti.

Crnogorac je zbog prevara uhapšen 2012. godine u Darlingtonu. Nakon što je uz kauciju pušten da se brani sa slobode, pobegao je iz Engleske. To je posle bekstva potvrdio i zastupnik optužbe Martin Bleir. “Radi se o kompleksnoj prevari i pranju novca”, rekao je pre dve godine Martin Bleir.

Sve do januara ove godine Ljuljđuraj se uspešno skrivao od organa gonjenja. Prema podacima BBC on se u Indijanapolisu neposredno pre hapšenja zaposlio u banci. Jedan od njegovih kolega bio je radoznao, pa je preko Gugl pretraživača pronašao novinski članak da Ljuljđuraja policija traži zbog prevara. O otkriću je obavijestio inspektore, nakon čega je usledilo hapšenje. Državljanin Crne Gore trenutno se nalazi u pritvoru i čeka početak suđenja koje je zakazano za 24. jun.

Rođaci u šoku

Prema rečima njegovog rođaka istog imena i prezimena, crnogorskog odbornika Socijalističke narodne partije (SNP) u Tuzima Kolje Ljuljđuraja, njegov osumnjičeni rođak rođen je u Tuzima. Školovao se u Podgorici gde je stekao fakultetsku diplomu. Kolja Ljuljdjuraj tvrdi da njegov rođak potiče iz ugledne porodice.

"Kao dete, jedno vreme je sa ocem i majkom bio u Americi. Vratili su se, a onda je ovaj, nakon kratkog vremena, otišao u Britaniju. Znam da mu je otac umro. Majka mu živi sama i povremeno dolazi u Podgoricu. Imali su stan u Podgorici. Jednu sestru koja je udata ima u Americi. Ja ne znam mnogo o njemu. On je odavno otišao, mislim, pre 15 – 20 godina. Nismo baš bliski, ali jesmo rođaci. Poznajem mu celu porodicu. To je jedna ugledna i poštena porodica. Nijesam mogao da verujem da on može tako nešto da radi. Ali znaš što - ja mogu samo da kažem da niko nikome ne liči...Iznenadilo me je kada sam to čuo za jednog tako finog i vrednog momka. Iz fine porodice", priča za RSE Kolja Ljuljđuraj.