Foto: Saša Urošev

Nakon izlaska iz stečaja

STRATEŠKI ZADATAK TOZE MARKOVIĆA: Rebrendiranje fabrike koja slavi 150 godina postojanja

KIKINDA: Strateški zadatak menadžmenta fabrike “Toza Marković”, čiji je većinski vlasnik, i zvanično, nakon izlaska iz stečaja postao “Srbijagas”, biće rebrendiranje. To je Kuriru potvrdio Vladimir Ilić, budući generalni direktor kikindske fabrike crepa I pločica, koja ove godine obeležava 150 godina postojanja.

Društvo
> 13:36h

On će tokom druge polovine juna preuzeti čelnu funkciju “Toze Markovića”. Ilić tvrdi da je da je ovo poslednja šansa da posrnuli gigant ozdravi i postane jedan od stubova privrednog razvoja Kikinde i Srbije, što je i bio pre katastrofalne privatizacije, i odlaska u stečaj:

- Važno je da se prva godina grejs perioda iskoristi na najbolji mogući način, da se između menadžmenta i radnika stvori “dobra hemija”. Podrška države i lokalne samouprave, koju je fabrika imala i do sada, biće dragocena i u narednom periodu- ukazuje Ilić.

Plan reorganizacije predviđa da na neodređeno vreme bude zaposleno 260 radnika:

-Oko 20. juna pokrenuće se druga linija za proizvodnju pločica. Tada će u fabrici biti maksimalnih 630 radnika. Izlaskom iz stečaja važi zakon o radu, tako da zaposlene očekuje pun iznos putnih troškova i topli obrok- predočava Ilić.

Rezultati poslovanja u stečaju pokazali su da fabrika može da ostvari dobit od million do milion i po evra:

-Posle isteka jednogodišnjeg grejs perioda, pored redovnog izmirivanja svih troškova, u obavezi smo da bankama isplaćujemo oko 750.000 evra kvartalno. Ukoliko ne budemo mogli da servisiramo ceo dug moguće je da se, nakon grejs perioda, obavi dodatna konverzija duga-navodi Ilić.

Fabrika unazađena neodgovornim upravljanjem

Katastrofalna privatizacija donela je „Tozi Markoviću“ dugove od čak 50 miliona evra i odlazak u radni stečaj, koji je uveden 11. aprila 2014 godine. O fabrici se u medijima najviše pisalo kad je tokom maja prošle godine uhapšen Dejan Babić, većinski vlasnik fabrike, zbog sumnje da je sa saradnicima ojadio “Tozu Marković”. Na završnom ročištu u zrenjaninskom Privrednom sudu nedavno su se najveći poverioci pozitivno izjasnili što je dovelo do usvajanja plana reorganizacije i izlaska iz stečaja.

S.U.