Foto: Dragana Udovičić

Uplašli se

PRIZOR ŠOKIRAO KUPAČE: Mrtve ribe plutaju po Adi, ali evo zašto je to dobro!

BEOGRAD - Beograđane koji su minulog vikenda želeli da sunčan dan provedu na Adi Ciganliji uznemirio je prizor mrtvih riba na površini vode.

Beograd
> 00:00h

Stručnjaci, međutim, tvrde da nema razloga za stah jer je u pitanju - prirodni fenomen.

- Reč je o vrsti patuljastog somića koji naseljava mnoge naše vode, pa tako i Savsko jezero. Ta riba se jako brzo razmnožava, a kada preraste kapacitete svog staništa, aktivira se virus koji protutnji i odnese veći deo populacije - rekao je dr Aleksandar Hegediš.

Epidemija traje 10 do 15 dana, može i da desetkuje njihovu populaciju, ali ne predstavlja opasnost za ljude.

- Sve je u redu s vodom na Adi, virus je somićima urođen, a kako su ribe hladnokrvne životinje, nikakva bolest ne može preći s njih na čoveka - objasnio je dr Hegediš i dodao da je taj fenomen na Adi primetan jer tu ima mnogo kupača i prolaznika, ali redovno se dešava i na manje posećenim jezerima oko Smederevske Palanke ili Aranđelovca, prenosi Blic.

Prema njegovim rečima, ova pojava, koja se dešava na dve do tri godine, zapravo je dobrodošla na Adi.

- Patuljasti somić je veoma nepoželjna vrsta koja ugrožava ostale ribe, hrani se njihovom ikrom i nema prirodne neprijatelje. Pokušavali smo da rešimo taj problem, ali on je kao korov, čim prestanete da ga uklanjate, on se vrati - rekao je dr Hegediš.