Foto: Dragan Kadić

Ministarstvo odlučilo koje knjige otkupljuje

NISU DOBILI MESTO U BIBLIOTECI: Bez Pulicera, Bukera i estrade na policama

Najviše se zamera što se u bibliotekama neće naći najbolja dela prevedene književnosti, kao ni klasici za najmlađe, poput „Toma Sojera“ i „Robinzona“

Pop kultura
> 00:00h

Otkup knjiga za javne biblioteke Ministarstva kulture svake godine podigne prašinu, a nezadovoljne su izdavačke kuće čiji su naslovi odbijeni. Komisija kojom je predsedavao istoričar Miloš Ković objavila je spisak za koji su konkurisala 223 domaća izdavača sa 3.181 naslovom, a stručni žiri se opredelio za 1.982 knjige iz produkcije 179 kuća. Manje para nego lani Najviše kritika usledilo je zbog činjenice da se na policama biblioteka neće naći najbolja dela prevedene književnosti, među kojima je knjiga najmlađe dobitnice Bukerove nagrade „Videla“, ili „Sva svetlost koju ne vidimo“ Entonija Dora, dobitnika Pulicerove nagrade za književnost 2015. Takođe, oštećeni su i najmlađi čitaoci koji su uskraćeni za najpopularnije knjige među mladima, svetske klasike u dvojezičnom izdanju kao što su „Oliver Tvist“, „Robinzon Kruso“, „Pustolovine Toma Sojera“ i mnogi drugi. Budžet, koji je prošle godine iznosio 100 miliona, ove godine spao je na 87,5 miliona dinara, što se osetilo. Da li zbog toga ili zbog kritika od prošle godine, kad se pisalo da bacaju pare na lako štivo jer otkupljuju samo najčitanije ljubiće, na spisku se ove godine nisu našli naši najprodavaniji autori poput Jelene Bačić Alimpić, Vuka Draškovića, Vanje Bulića, Vesne Dedić i Ivane Kuzmanović, kao ni ljubići slavne Danijele Stil, Nore Roberts, Amande Kvik... Tek prva ruka Kritika je pala i na jedan od kriterijuma da se u tekućoj godini otkupljuju nove knjige iz prethodne godine jer se na ovogodišnjim listama može videti da su otkupljene knjige koje su objavljene pre pet-šest do deset godina. Ovim spiskom završen je prvi krug, sledeći su na redu bibliotekari koji do 6. juna odlučuju koji su naslovi atraktivni za čitaoce. Tada će se znati ko će biti u bibliotekama i dobijati pare iz državne kase. Iz Ministarstva kulture juče su komentarisali odluku komisije. M. C.

POPULARNI SRPSKI PISCI KOJI SU ODBIJENI: Vuk Drašković Političar koga kritikuju što se nije samo bavio pisanjem. najpoznatija dela su mu „Nož“ i „Noć đenerala“, a poslednja knjiga „Isusovi memoari“ Jelena Bačić Alimpić Njene knjige čitanije su i od Andrića i Selimovića. Završila je svetsku književnost, ali mnogi osporavaju njen spisateljski dar. Vanja Bulić Nije odabrana njegova knjiga „Teslina pošiljka“ koja govori o stradanju fonda Narodne biblioteke tokom bombardovanja Beograda 1941.