Foto: Fonet/AP

Opšti haos

POPLAVE HARAJU FRANCUSKOM: Vodostaj Sene raste, preti i vladinim zgradama!

Francuske vlasti aktivirale su preliminarne planove za premeštaj predsedništva, ministarstava i drugih vladinih zgrada zbog opasnosti od poplava.

Planeta
> 00:36h

Vodostaj Sene raste dva do tri centimetra na sat i do sinoć mogao je dostići nivo od 6,5 metara iznad uobičajenog nivoa, što je najviši nivo za 35 godina, javljaju francuski mediji i prenose da su poplave počele da pogađaju i elitne delove Pariza.

Bezbednosne agencije navode da predsedništvo i kancelarija premijera nisu neposredno ugroženi, ali skupština i ministarstvo spoljnih poslova su pod velikim rizikom, prenosi AP.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo izjavila je da vlasti preduzimaju vanredne mere i zbog opasnosti da se stabla drveća sruše na prolaznike, zato što je zemljište oko korena postalo rastresito.

Foto: Fonet/AP

Poplave su već napravile veliku materijalnu štetu gradu, ali su Parižani bezbedni, rekla je gradonačelnica. Pariski muzeji, među kojima su i Lurv i Orsej, kao i druge ustanove kulture su zatvoreni, umetnine su evakuisane i uvedene su mere zaštite tih objekata.

Francuski premijer Manuel Vals, koji je danas u Atini na sastanku sa grčkim kolegom, kaže da je detaljno informisan o stanju, da su ministri na sastanku u Parizu i da je aktiviran krizni centar zbog mogućnosti nastavka poplava.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da je 20.000 ljudi evakuisano iz svojih domova širom Francuske u operacijama koje ukljucuju hiljade vatrogasaca, vojnika i drugih pripadnika specijalnih službi.