Foto: Kurir Austrija

svečana akademija

(FOTO) MALI, VELIKI JUBILEJ: SKPD Prosvjeta Austrija obeležili 5 godina uspešnog rada!

BEČ - Srpsko prosvetno i kulturno društvo Prosvjeta Austrija, obeležilo je svečanim prijemom, 2. juna u Beču pet godina postojanja i rada

Austrija
> 00:00h

Prijemu su prisustvovali brojni članovi i prijatelji Društva, pripadnici javnog života, sveštenstvo, gosti iz Srbije i Republike Srpske, privrednici, dobrotvori i poštovaoci Prosvjete.

Pored diplomatskih predstavnika Srbije i Bosne i Hercegovine i predstavnika Republike Srpske u Austriji g. Mladena Filipovića, proslavi su prisustvovali i brojni predstavnici drugih udruženja kao i privrednici i kulturni radnici, poput pijanistkinje Nataše Veljković, profesorke na Institutu za Slavistiku Gordane Ilić Marković i mnogi drugi. Skup su pozdravili ambasador Srbije u Austriji, Pero Janković i izaslanik Vladike austrijsko-švajcarskog Gospodina Andreja, otac Slaviša Božić, koji je preneo pozdrave, blagoslove i dobre želje Episkopa Andreja. Ambasador Janković je čestitao predsedniku, upravi i članovima SPKD “Prosvjeta “ naimpresivnim rezultatima i poželeo puno uspeha u daljem radu.

Izaslanik Vladike Andreja, otac Slavisa Bozic čestita Prosvjeti jubilej

“Bez novogodišnjih koncerata, duhovnih razgovora, književnih večeri, brojnih akademskih programa koje organizuje “Prosvjeta” kao i škole ćirirlice i dečjeg hora, kulturni život u Beču bi bio svakako siromašniji nego što jeste.”, poručio je ambasador Janković.

“Dosadašnji rad i trud kako predsedništva tako i članova “Prosvjete” u Beču, gradu koji je bio i ostao od izuzetnog značaja za srpsku nauku umetnost i obrazovanje, poslužiće vremenom, u to sam duboko ubeđen, kao inspiracija i uzor drugim organizacijama i entuzijastima da Beč ostane grad u kome se porednemačkog najviše govori srpski jezik”, dodao je ambasador Janković.

„Svi znamo i svi smo svesni toga šta „Prosvjeta“ znači za nas Srbe u Beču. Iako je to pet godina od kako postoji, te godine su bogate a verujem da će još mnogo toga da se uradi u budućem periodu“, poručio je sveštenik Božić i poželeo uspešan dalji rad u ime eparhije austrijsko švajcarske i Vladike Andreja. Posebni gosti iz Srbije bili su predsednik odbora „Prosvjete“ u Beogradu, profesor doktor Milimir Mučibabić i sekretar Dejan Mastilović. Mučibabić je istakao da je odbor „Prosvjete“ u Beču postigao impresivne rezultate za svojih pet godina postojanja, da služi za primer drugima i poželeo blagorodne iprosperitetne naredne decenije.

Takođe su bili prisutni i gosti iz Republike Srpske, iz odbora „Prosvjete“ iz Prijedora. Predsednik SPKD „Prosvjeta“ profesor Srđan Mijalković se zahvalio Srpskojpravoslavnoj crkvi i brojnim srpskim institucijama na podršci, kao i svim članovima i prijateljima koji su svih ovih godina investirali svoje srce, dušu i ideje u rad ovog Društva. On je podsetio na pukovnika Mihajla Vujovića koji je deju osnivanja Prosvjete doneo iz Hercegovine u Beč. Ovom prilikom je članica UO Dragana Popović pročitala i pozdravno pismo koje je Vujović poslaopovodom petogodišnjice postojanja odbora u Beču.

Jelena Krstić, članica UO „Prosvjete“ sa bendom

„Ogromna dela koja je odbor „Prosvjete“ u Beču postigao za ovih pet godina od osnivanja su rezultat pregalaštva , nesebičnog rada i bezgranične ljubavi prema svome narodu“, poručio je Mihajlo Vujović u svom pismu. Mijalković je zahvalio i Glavnom odboru Prosvjete na čestitkama,i pročitao ozdrave koje su poslali poznati srpski književnici Aleksandar Gatalica i Vladimir Pištalo i najavio da će na jesen biti objavljen zbornik radova prijatelja i dosadašnjih gostiju „Prosvjete“, posvećen petogodišnjici rada.

Pročitano je i pismo odbora za dijasporu Skupštine Republike Srbije u kome se ističe da će Skupština nastaviti da sarađuje sa „Prosvjetom“ jer je to u najdubljem interesu naših ljudi kako u Srbiji tako i u Austriji i celokupnom srpskom rasejanju.

Muzički domaćin večeri bila je Jelena Krstić, članica UO „Prosvjete“ koja je predstavila svoj prvi solo CD . Jelena je sa svojim bendom napravila izvanrednu atmosferu, a slavlje veselih Prosvjetara se produžilo do kasnih večernjih sati.