Foto: Timocke.rs

Pronađeni vredni eksponati

PLJAČKA CRKVE KOD BORA: Sačuvali smo zvona od Turaka, ali ne možemo od Srba!

Ovo nije samo teška krađa već skrnavljenje crkve, nepoštovanje kulturnog blaga, kaže Ratko Tobić, starešina Hrama Svete Trojice

Društvo
> 22:12h

Tri ukradena zvona, od kojih je jedno poklon kralja Milana Obrenovića, vraćena su juče u Crkvu Svete Trojice u selu Veliki Krivelj kod Bora. Policija i dalje traga za razbojnicima koji su u ponedeljak u zoru oskrnavili hram i ukrali vredne eksponate. Protojerej i starešina Hrama Svete Trojice Ratko Tobić kaže za Kurir da je srećan što je borska policija uspela brzo da pronađe zvona i da ih neoštećena vrati u crkvu, ali je i ogorčen zbog činjenice da se takve stvari kod nas isuviše lako i često dešavaju. Treći put ih pljačkaju - Crkve smo uspeli da sačuvamo za vreme Turaka, a ne možemo za vreme Srba. Ovo nije samo teška krađa već skrnavljenje crkve, nepoštovanje kulturnog blaga. Ako gledamo kilo na kilo, ta zvona ne vrede mnogo, međutim, njihova istorijska i duhovna vrednost je ogromna - ističe protojerej Tobić i podseća da je hram treći put na meti lopova. Jednom su vandali skinuli 35 metara oluka. On upozorava da se crkva ne može obezbediti od ljudi s takvim namerama: - Mi smo mala, skromna seoska crkva. Svako obezbeđenje košta, ali te ljude ono ne može da zaustavi ako se dobro organizuju - ni dobro čuvana banka, a kamoli crkva u kojoj su vrata uvek otvorena. Može li se išta zaključati od čoveka - pita se Tobić i poručuje da pravna država treba da reaguje. Uhvaćeni lopovi Podsećamo, lopovi su pre dva dana rano ujutro obili hram. Policija je po pozivu brzo reagovala u presrela „zastavu 128“ u kojoj su bila zvona. Prvo su vratili ukradeno, a juče su uhapsili dve osobe. Kako se navodi, uhapšeni su G. B. (36), koji će biti sproveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Boru, i još jedan muškarac koji će se braniti sa slobode. Oni se sumnjiče da su, osim metalnih zvona, ukrali i 3.500 dinara. N. L. (Foto: timocke.rs)

Zvona teška 200 kilograma POKLON KRALJA MILANA OBRENOVIĆA Ukradena zvona u Crkvi Svete Trojice ukupno su teška 200 kilograma. Izlivena su kad je počeo da se gradi hram, 1873. godine, u čuvenoj vršačkoj livnici „Đorđe Bota i sinovi“. Jedno od tih zvona, ono najteže, crkvi je poklonio kralj Milan Obrenović. Zvona koja su bila na meti vandala nisu bila u funkciji, već su bila pohranjena u crkvi kao vredni istorijski eksponati.