Foto: Reuters

Brutalno

ERDOGAN SE HVALI UBISTVIMA: Turska je ubila 7.600 kurdskih boraca od jula prošle godine

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da su turske snage bezbednosti ubile 7.600 kurdskih boraca od 20. jula 2015, dana kada je u Turskoj zabranjena Kurdistanska radnička partija (PKK) odlučila da prekine dvogodišnje primirje.

Planeta
> 00:26h

"Teroristička organizacija je pretrpela najveći poraz u svojoj istoriji. Bombe koje su spremili da podele naciju eksplodirale su u njihovim rukama. Odlučno ćemo nastaviti naše operacije", kazao je Erdogan u obraćanju porodicama ubijenih pripadnika bezbednosnih snaga, koje je prenosila turska televizija, a preneo Rojters.

Erdogan je ranije danas potpisao zakon o oduzimanju poslaničkog imuniteta u slučaju krivičnog gonjenja, za koji ova agencija navodi da je u pitanju ustavna promena koja će se verovatno okončati uklanjanjem poslanika prokurdske opozicije iz turskog parlamenta.

Erdogan je optužio prokurdsku partiju HDP, treću po jačini u parlamentu, da je političko krilo PKK koji su pokrenuli ustanak na jugoistoku Turske mahom naseljenom Kurdima, koji traje tri decenije.

Rojters navodi da bi Erdogan želeo da vidi poslanike HDP-a na sudu. Agencija dodaje da bi promena Ustava takođe mogla da Erdoganu obezbedi veća predsednička ovlašćenja.