Foto: Beta, 27.4.2015.

Savetuje maturante

Gradonačelnik Zagreba poručio mladima da umesto flaše zagrle simpatiju

ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić upozorio je mlade uoči završetka školske godine, 10. juna, na štetnost upotrebe alkohola, poručivši im da umesto flaše alkohola ;za kraj školske godine "zagrle svoju simpatiju".

Hrvatska
> 00:00h

Bandić je rekao da je došlo do apsurda jer prevenciju upotrebe alkohola medju mladima obavlja policija, i upitao gde su deca 365 dana, i da li svaki roditelj zna gde mu je dete, prenela je agencija Hina.

Gradonačelnik Zagreba je poručio mladima da u petak, kada se završi škola, umesto "boce ruma ili boce crnog vina s koka-kolom", zagrle svoju simpatiju i da odu na picu i popiju prirodan sok, i budu zaljubljeni. Rezultati istraživanja zloupotrebe alkohola medju mladjima u Hrvatskoj pokazuju da je prosečni uzrast prvog konzumiranja alkohola 12,8 godina, a da je zabeležen pad broja učenika koji uopšte ne piju, navodi je agencija Hina.

Hrvatska se, s oko 240.000 alkoholičara, od kojih se svega tri odsto leči, nalazi u samom vrhu evropskih zemalja po konzumiranju alkohola, rekla je šefica Gradske kancelarije za zdravstvo Mirna Šitum. Mirna Šitum je upozorila i da je Hrvatska na trećem mestu po preteranom konzumiranju - pijenje pet ili više pića uizastopno tokom mesec dana, i da se i tu pokazuje kontinuirani porast.

Ona je rekla da je hrvatska omladina u gornjoj trećini lestvice 40 evropskih zemalja po učestalosti pijenja, dodajući da je mladi u sve ranijem uzrastu počinju da konzumiraju alkohol. "Alkohol je najčešće prva ovisnost s kojom deca dolaze u dodir, i to u većini slučajeva u vom domu, uz podršku roditelja, rodbine ili prijatelja, i neretko se ne zaustavljaju samo na njemu", rekla je Šitum.

Rezultati istraživanja takodje pokazuju da alkohol sve više piju devojčice, i da je taj trend brže rastao poslednjih godina, navodi Hina. U Hrvatskoj je alkohol za muškarce drugi po redu rizični faktor (posle pušenja duvana) odgovoran za 14,2 odsto svih slučajeva bolesti