Foto: AP

ostavio ogromnu zaostavštinu

(VIDEO) ODLAZAK GOSPODINA HOKEJA: Preminuo legendarni Gordi Hau

Legendarno ime u svetu profesionalnog hokeja na ledu, Kanađanin Gordi Hau, umro je rano jutros, preneli su američki elektronski mediji.

Ostali sportovi
> 00:00h

Imao je 88 godina.Hau je bio poznat jednostavno kao "Gospodin hokej". Igrao je 26 sezona u NHL i šest sezona u ligi WHA. On je rekorder po broju odigranih utakmica u NHL - 1.767. Drugi je po broju postignutih golova u karijeri (801) i četvrti po poenima (1.850). Sa Detroitom je osvojio četiri Stenli kupa, a 23 puta je učestvovao na Ol-star utakmicama.

Hau je u oktobru 2014. pretrpeo ozbiljan moždani udar. Posle toga je podvrgnut lečenju matičnim ćelijama, a njegova porodica je navodila da mu je to mnogo pomoglo, toliko čak da je u februaru 2015. prisustvovao večeri koju je njegov rodni grad Sakstun priredio u njegovu čast. Njegov sin Marej Hau rekao je da se kasnije borio s demencijom.

Hau je bio poznat po svojoj sirovoj snazi i izdržljivosti, koje je kombinovao s neprevaziđenim osećajem za gol. Bio je poznat i po svojoj dugovečnosti, pošto je u sezoni 1979/80. igrao za Hartford, sa 52 godine. On je tako postao jedini NHL igrač koji je igrao u pet različitih decenija.

Njegov sin Mark Hau takodje je bio hokejaš, koji je odigrao 16 sezona u NHL. Godine 1973. Mark Hau je prešao u WHA da bi igrao sa svojim bratom Martijem i ocem Gordijem.

"Gospodin hokej" je osvojio šest trofeja Hart, koji se dodeljuje najkorisnijem igraču (MVP), kao i šest trofeja Arta Rosa, koji se dodeljuje najboljem strelcu NHL.

U Kuću slavnih primljen je 1972. Za sobom je ostavio ogromnu zaostavštinu u profesionalnom hokeju, od spomenika u Detroitu do dostignuća zvanog "het-trik Gordija Haua", odnosno kada igrač na jednoj utakmici zabeleži gol, asistenciju i potuče se.