Foto: Beta/AP

Ispitivanje

Gruevski na sudu: Nevin sam, tužilaštvo pod uticajem opozicije

SKOPLJE - Lider VMRO-DPMNE i donedavni makedonski premijer Nikola Gruevski demantovao je danas da je učestvovao u rušenju stambenog kompleksa Kosmos u okviru slučaja TNT i optužio Specijalno javno tužilaštvo da je postupak protiv njega pokrenulo po naređenju opozicije.

Severna Makedonija
> 23:50h

Nakon prvog svedočenja pred sudijom, Gruveski je rekao da su optužbe protiv njega lažne, preneo je Rojters. On je, u obraćanju novinarima, ocenio da sudski postupak predstavlja "politički progon" opozicije u cilju, kako je naveo, izbegavanja izbornog poraza.

Gruveski je novinarima, nakon saslušanja u Krivičnom sudu u Skoplju, rekao i da je pozvan u sud jer je specijalni javni tužilac Katica Janevska "izrazila sumnju" da će napustiti zemlju, javila je MIA. "Ne znam da li neko u Makedoniji veruje da ću otići iz zemlje, ali je očigledno da specijalni javni tužilac postupa po nečijem naređenju", naveo je on.

Gruevski se ranije danas odazvao pozivu Krivičnog suda u Skoplju i u prisustvu advokata došao na saslušanje kao osumnjičeni u slučaju TNT koji istražuje Specijalno javno tužilaštvo. To tužilaštvo dostavilo je sinoć obaveštenje Gruevskom da će biti određena mera obezbeđivanja njegovog prisustva, pa se on danas pojavio u sudu zajedno sa svojim advokatom Nikolom Dodovskim, prenela je MIA. Makedonski mediji navode da je u sud popodne došao predsednik skopske opštine Gazi Baba Toni Trajkovski, koji je takođe osumnjičen u predmetu TNT, kao i drugi osmunjičeni.

Navodi se da se u slučaju TNT radi o rušenju kompleksa Kosmos u prestonici Makedonije, a glavna osumnjičena je nadležna inspektorka opštine Gazi Baba. Slučaj TNT je iz 2011. godine tada je srušen stambeni kompleks Kosmos, koji je u vlalništvu Fijata Canovskog za kojeg mediji navode da ima političke veze. Gruevski je aboliran u ovom slučaju, u okviru šire abolicije vladinih i opozicionih političara koju je 12. aprila potpisao predsednik Makedonije Djorđe Ivanov.

Pod pritiskom građanskih protesta i međunarodne zajedncie, šef makedonske države prošle nedelje je odlučio da poništi odluku o aboliciji svih 56 državnih i partijskih funkcionera umešanih u aferu "Prisluškivanje. Prethodno je 28. maja maja povukao odluku o aboliciji za 22 od 56 funkcionera umešanih u pomenutu aferu.