Foto: Zvezdana Gligorijević

Optužuje lekare

OČAJNI OTAC PREMINULE TRUDNICE (20): Doktori su mi ubili dete i unuče!

Zoran Jerinić, otac preminule trudnice Sanje Marinković, nakon obdukcije preuzeo telo ćerke. Tvrdi da su doktori mogli da je spasu. Komisija utvrdila da su lekari ispoštovali sve procedure

Društvo
> 00:00h

Zoran Jerinić, otac trudnice Sanje Marinković (20) iz Nemenikuća kod Sopota, koja je u sredu preminula u sedmom mesecu trudnoće posle serije epileptičnih napada četiri dana posle venčanja, njen muž Srđan, kum i još dva člana porodice preuzeli su juče telo iz kapele u Užicu. Sanja je preminula na medenom mesecu na Zlatiboru, a tek rođeni dečak sat i po nakon carskog reza. Za njihovu smrt otac optužuje lekare, za koje tvrdi da su čekali osam i po sati da mu porode ćerku.

Suze je bilo teško zadržati... Otac Zoran i muž Srđan

Razgovor pre smrti

- Ne znam kako ovo izdržavam. Bila mi je tako privržena. Juče sam ceo dan lupao glavom o beton po dvorištu. Ne mogu da zamislim da je više nikad neću videti - utučeno priča Zoran dok stoji kraj pogrebnih kola u kojima se nalazi telo njegove ćerke. - Rekli su nam da ćemo nalaz obdukcije dobiti za dva do tri dana. Prosto ne mogu da verujem da doktori nisu mogli da je spasu i da nešto nisu pogrešili. Oni su je ubili. Osam sati je njen muž molio da je porode. Nisu hteli - priča Jerinić. Dan pred smrt, u utorak po podne, čuo se i sa Sanjom i sa Srđanom. - Pričali su mi kako se beba pomera u stomaku. Sad kažu da je dečak bio mrtav, a da je Sanja imala epileptične napade. To nije tačno. Baš pred odlazak na Zlatibor išla je kod svog doktora i kod kardiologa. Sve je bilo u redu. Samo su joj noge malo oticale, ali valjda je to normalno u trudnoći. Srđan je s njom došao u bolnicu oko pola tri, zvao me je. Odmah sam krenuo za Užice. Prešao sam 160 km i stigao u bolnicu, oni su tek tada Sanji radili carski rez. Ponovo ih pitam: Zbog čega nisu odmah izvadili bebu? Srđan ih je molio da to urade. Satima je trajala dijagnostika. A posle toga Sanju su odveli na skener, pa je reanimirali. Nije izdržala - teško govori otac.
Potresno... Porodica preuzima Sanjino telo

Danas sahrana

Priča tiho, kao da hrabri samog sebe. - Moram biti jak, moram ovo izdržati. Prošle subote su je brat i sestra izveli iz kuće u venčanici, a danas... - juče je rekao Zoran gutajući suze. Smrt supruge i deteta ga je slomila. Da li će beba biti sahranjena sa Sanjom, ne zna. - Mislim da neće, jer Srđan smatra da je beba kriva za Sanjinu smrt - dodao je Zoran. Kad je kovčeg sa Sanjinim telom unet u pogrebno vozilo, suze je bilo teško zadržati. Odjeknuli su jecaji. Sanja će biti sahranjena danas u 12.30 na groblju u Sopotu.

Zvanično saopštenje NIJE BILO PROPUSTA LEKARA Komisija koja je formirana da ispita rad lekara koji su učestvovali u lečenju preminule trudnice zaključila je „da su u toku prijema i lečenja bolesnice ispoštovane sve potrebne medicinske procedure u skladu sa aktuelnim medicinskim doktrinama i primenjena je adekvatna terapija. Isti zaključak donela je i zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja“. - Imala je više epileptičnih napada. Ona nije došla zbog porođaja jer je bila u sedmom mesecu trudnoće. Morali smo da uskladimo terapiju s trudnoćom. Poslali smo je na ultrazvuk i utvrđeno je da je plod mrtav. Uradili smo carski rez i izvadili mrtvi plod. Nažalost, ona je preminula - rekli su u bolnici za Kurir.