Foto: Tanjug

Diplomatski razumljivo

IVO VISKOVIĆ: Vučić postupio promišljeno, pokazao da štiti Srbiju

BEOGRAD - Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković ocenio je danas da je odluka predsednika vlade Aleksandra Vučića da otkaže posete Vašingtonu i Briselu bila promišljena, te da je na taj način želeo da Zapadu stavi do znanja da Srbija nije zadovoljna kako se zapadni partneri odnose prema njoj.

Politika
> 00:00h

Visković, međutim, veruje da će svi razumni političari na zapadu i sve realistične diplomate, koje nemaju predrasuda prema Srbiji, shvatiti da je Srbija u poziciji u kojoj mora da poštuje svoje interese i da ne može da se odrekne partnerstva i saradnje sa zemljama koje njima ne prijaju, poput Rusije, a donekle i Kine, kao i da se, kad je reč o Kosovu, i od prištinske strane mora tražiti da ispuni svoje obaveze.

U izjavi Tanjugu, Visković navodi da je Vučićeva odluka u ovom slučaju diplomatski razumljiva, da nije doneta "preko kolena" i ishitreno, ali da se može dogoditi da neko pokuša da iskoristi taj potez.

Foto: FoNet

"To je rizik koji se mora preuzeti, jer bi sve drugo išlo ka tome da Srbija bude tretirana na način koji nije prihvatljiv ni za jednu zemlju. Izgledalo bi kao da smo poslušnici koji rade po tuđem diktatu, odnosno da plešemo kako oni sviraju", navodi Visković.

Podsetivši da je bilo kritika i komentara da je Srbija isuviše popustljiva, a da zauzvrat ne dobija ništa, Visković kaže da je otkazivanje poseta promišljenja odluka, doneta nakon više konsultacija, kako bi se stavilo zapadu na znanje da mi nekim stvarima nismo zadovoljni i da bi trebalo više da uvažavaju napore, pa čak i žrtve sa srpske strane.

On dodaje da sporni zahtevi Zapada najviše imaju veze sa Kosovom jer ne postoje jednaki aršini, budući da se albanskoj strani gleda kroz prste, dok se srpskoj svaka sitnica meri mikroskopom.

"To verovatno irititira svakoga ko se bavi spoljnom politikom i preuzima odgovornost za nezahvalne poteze", rekao je Visković.

Upitan koliko je Vučićeva poseta Rusiji uticala na odnose sa Zapadom, Visković odgovara da se boji da je to na zapadu pogrešno protumačeno, kao poruka da Srbija ide ka Rusiji i da će zadovoljavati posebne ruske interese. Naglašava da je sasvim jasno da Srbija, kao i sve zemlje na zapadu, u odnosima sa velikim zemljama poput Rusije i Kine ima određene interese, prvenstveno ekonomske, ali i političke, i da to ne sme niko da nam osporava.

"Mislim da je tu predsednik vlade osetio da su neki prešli crtu, odnosno onu liniju dopuštenog interesovanja i zašli u liniju pokušaja da se utiče na nas da napustimo neke od svojih partnera i da je na to reagovao ovako kako je reagovao", kaže Visković.

Ipak naglašava da je dobro što se nije išlo korak dalje i što Vučić nije dodatno zaoštrio situaciju, već je "spustio loptu".

"Poslednje što nam treba u ovom trenutku je da se sukobljavamo sa SAD i EU", kaže Visković.

Visković kaže da je najbitnije i za srpsku i za međunarodnu javnost to što je Vučić danas izričito rekao da Srbija ne odstupa od svog strateškog opredeljenja, odnosno dalje integracije u EU, čime je odgovorio na spekulacije da zemlja napušta evropsku orjentaciju, ali i naglasio da u odnosima sa SAD i EU postoje neki problemi.

Foto: FoNet

"To su ona pitanja koja su posebno poslednjih meseci došla do izražaja, kad se na neki način odugovlačilo sa onim stvarima koje je Srbija očekivala kao prirodne i neku vrstu nagrade za sve što je učinjeno. Verovatno je došlo i do određenih sugestija, želja, da se Srbija udalji od svojih partnera, posebno Rusije, što je za nas nemoguće", rekao je Vučić.

Upitan kako vidi Vučićevu izjavu da strateški put Srbije ne menja u skladu sa nečijim ličnim odnosima, Visković kaže da je predsednik vlade poručio da odnos sa SAD i EU sigurno ne zavisi od njegovog ličnog odnosa sa ambasadorima.

"Iako to uvek donekle utiče, bitno je da se mora razdvojiti lični odnos, gde nekad ima više ili manje simpatija, od onoga što je državna politika i državni interes. Interes Srbije jeste da sarađuje sa EU i SAD, bez obzira ko ih predstavljao, da li ta osoba imala veće ili manje sklonosti prema predsedniku vlade i politici koju Srbija vodi ili ne", kaže Visković.

Visković je rekao da je Vučić na današnjoj konferenciji za štampu, koja je usledila nakon sastanka sa ambasadorima SAD i Velike Britanije Kajlom Skotom i Majklom Devenportom, bio veoma uzdržan kad je govorio o međunarodnim pitanjima i spoljnoj politici i da se trudio da ne zaoštrava dalje odnose.

"Postupio je diplomatski korektno, ne iznoseći u javnost ono što je izgovoreno u jednom poverljivom razgovoru, ali je, sa druge strane, naznačio koja su sporna pitanja i šta je problematično", rekao je Visković.