Foto: Profimedia

Ekonomska kretanja

PUTINOV NAČIN DA SREDI POSRNULU EKONOMIJU: Fiskalna politika koja će ohrabriti preduzeća

Ruske vlasti su spremne za fiskalnu politiku koja će ohrabriti preduzeća da donose dugoročne planove, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Planeta
> 22:14h

"Spremni smo za razvoj domaće fiskalne politike koja će ohrabriti kompanije da prave dugoročne planove na temelju današnje realnosti i prognoza o srednjoročnim i dugoročnim izgledima", rekao je Putin tokom sastanka sa generalnim direktorom anglo-holandske naftne kompanije Rojal Dač Šel, Benom van Berdenom. prenosi agencija Itar Tas.

Odgovarajući na Berdenovo izlaganje o složenim uslovima u kojima kompanija posluje, Putin je ukazao da je reč o problemu sporijeg rasta sa kojim su suočene mnoge svetske privrede.

Taj faktor, prema Putinovim rečima, pogađa i tražnju za energetskim proizvodima.

Putin je izneo uverenje direktoru Šela da su ruske vlasti potpuno svesne da ovakvi trendovi podstiču kompanije da analiziraju i predviđaju razvoj situacije na tržištu.

"Šel je dugogodišnji i pouzdan partner Rusije", naglasio je Putin.

"Udeo Rojal Dač Šela na međunarodnom tržištu tečnog prirodnog gasa je dostigao 15 odsto, a kompanija je takođe okončala transakciju kupovine aktiva Britiš gasa", rekao je van Berden, i dodao da će njegova kompanija nastaviti da razvija poslovanje u Rusiji.

Gasprom i Rojal Dač Šel potpisali su danas memorandum o razumevanju za projekat "Baltik tečni prirodni gas (TPG)".

Dokument su potpisali generalni direktor Šela Ben van Berden i šef Gasproma Aleksej Miler.

Memorandum odražava interese dveju strana za proširenje saradnje u TPG sektoru i predviđa mogućnosti za izgradnju TPG pogona godišnjeg kapaciteta od 10 miliona tona tečnog gasa, u luci Ust Luga, u Lenjingradskom regionu.