Foto: Reuters

Jake mere bezbednosti u prestonici

ISTORIJSKA POSETA: Zbog Si Đinpinga ni ptica ne sme da proleti

Dva sata pre i dva sata po sletanju gosta iz Kine nebo iznad cele Srbije biće zatvoreno za saobraćaj, vreme sletanja drži se u tajnosti

Politika
> 00:00h

Nikad jače mere bezbednosti biće primenjene zbog današnjeg dolaska kineskog predsednika Si Đinpinga u Srbiju, saznaje Kurir! Zbog dolaska predsednika svetske velesile nebo iznad cele Srbije biće zatvoreno nekoliko sati za saobraćaj - dva sata pre dolaska i dva sata posle njegovog ulaska u naš vazdušni prostor! Đinping će boraviti u Srbiji od danas do 19. juna, a pripreme za dolazak šefa najmnogoljudnije zemlje na svetu juče su se užurbano privodile kraju. Aerodrom spreman - Aerodrom „Nikola Tesla“ je sto odsto spreman kako bi poseta kineskog predsednika protekla u najboljem redu. Što se tiče vazdušnog saobraćaja, biće primenjene najstrože mere bezbednosti, niko neće moći da krstari srpskim nebom po podne - kaže izvor Kurira. Si Đinpinga će, prema saznanjima Kurira, dočekati vojni „migovi“, a njegov avion proći će kroz slavoluk, koji se pravi samo u izuzetnim prilikama. Kako je predviđeno protokolom, Đinping i predsednik Srbije Tomislav Nikolić će sa suprugama prošetati Kalemegdanom. Gust raspored Istog dana će u njegovu čast biti priređena i večera u Predsedništvu. Najzgusnutiji raspored je sutra, u Palati Srbije će ga uz najveće državne počasti dočekati Nikolić, premijer Vučić i predsednica parlamenta Maja Gojković. U okviru posete otvoriće spomenik kineskom filozofu Konfučiju na Trgu prijateljstva Srbije i Kine, a pokloniće se i žrtvama NATO bombardovanja, na mestu nekadašnje zgrade kineske ambasade. D. L.

Poeta NIKOLIĆ: POSLE POSETE DRUGA SI ĐINPINGA SVE ĆE PROCVETATI Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da ništa ne počinje posetom kineskog predsednika Si Đinpinga, ali da se sve širi do neviđenih razmera. - Nakon toliko godina, kineski predsednik dolazi u Srbiju. To je kao kad posle duge zime dođe proleće. Sve će da procveta posle ove posete druga Si Đinpinga - kazao je Nikolić.