Agencija: Loš propis o izboru lekara

Nadležne institucije treba da uklone odredbu koja propisuje da građani koji do 3. juna ne izaberu lekara gube pravo na zdravstveno osiguranje, istakla je Agencija za borbu protiv korupcije

Društvo
> 21:06h

BEOGRAD - Agencija za borbu protiv korupcije upozorila je na mogućnost koruptivnih posledica odredbe Zakona o zdravstvenom osiguranju, koja propisuje da građani koji do 3. juna ne izaberu lekara primarne medicinske zaštite, gube pravo na zdravstveno osiguranje.

"Agencija poziva Ministarstvo zdravlja i sve nadležne institucije da bez odlaganja preduzmu neophodne mere za otklanjanje ovakve povrede Ustavom garantovanog prava na zdravstvenu zaštitu", objavljeno je danas u tekstu na internet stranici Agencije (www.acas.rs).

Agencija objašnjava da se tako, Zakonom o zdravstvenom osiguranju, primarna zdravstvena zaštite uslovljava izborom lekara kao zakonskim uslovom za naknadnu overu zdravstvene knjižice.

Agencija ukazuje i da je sprovođenje propisane procedure izbora lekara u domovima zdravlja "potencijalno koruptivno, imajući u vidu da je velikom broju građana znatno otežano ispunjenje ove obaveze u zakonom propisanom roku čime se ne doprinosi umanjenju percepcije o korupciji u zdravstvu", piše u tekstu.

"Praksa pojedinih poslodavaca da od zaposlenih zahtevaju dostavljanje potvrde o izboru lekara, čak i o otvaranju zdravstvenog kartona, što je posledica različitog tumačenja zakona, dovodi do još veće diskriminacije pojedinih kategorija građana u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu", ukazuje se u tekstu.

Agencija upozorava i na to da je građanima istim zakonom propisana obaveza državnog zdravstvenog osiguranja, bez prava na izbor osiguravajuće organizacije.

"Agencija ukazuje da je svaka nesrazmera u obavezama koje država propisuje građanima, odnosno svaka situacija u kojoj obim obaveza daleko prevazilazi cilj koji se želi postići, potencijalno koruptivna oblast", piše na sajtu Agencije.

Sa druge strane, odredbe navedenog zakona i pratećih propisa koje određuju proceduru izbora lekara, ne pružaju dovoljno garancija u kontroli raspolaganja ličnim podacima osiguranika. Time se povređuju i odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima, piše Agencija za borbu protiv korupcije.