Foto: Printskrin

EP u Belgiji i Holandiji

(VIDEO) NEKADA SMO I MI IGRALI FUDBAL: Pre 16 godina naši fudbaleri poslednji put pobedili na EP

Na današnji dan, pre tačno 16 godina, fudbalska repezentacija Srbije zabeležila je poslednju pobedu na Evropskom prvenstvu.

Fudbal
> 00:00h

Tadašnja Jugoslavija, 18. juna 2000. godine, golom Save Miloševića slavila je nad selekcijom Norveške sa 1:0 na Prvenstvu Evrope u Belgiji i Holandiji.

I tada su "plavi" imali problema sa sastave tim koji bi mogao da pokaže maksimum na terenu. Kako su govorili fudbalski znalci, ako i posle Norvežana budu održali skladnu igru kakvu su prikazali, imaju šanse da doguraju daleko.

Kao drugi u grupi C, izborili su četvrtfinale sa Holandijom, koja ih je "oduvala" sa 6:1. Tu je bio kraj šampionata Evrope za našu slekciju, a kasnije će se ispostaviti za narednih ko zna koliko godina.

Zanimljivosti koje su vezane za 11. Prvenstvo Evrope u fudbalu jeste da je naša zemlja zabeležila prvu pobedu posle 32 godine! Mateja Kežman je postavio rekord evropskih šampionata - dobio je crveni kartom posle samo jednog minuta provedenog u igri.

Dragan Piksi Stojković je na meču sa Norveškom proslavio jubilej - odigrao je 80. utakmicu za jugoslovenskoj reprezentaciju.

U meču sa Norvežanima, Jugoslavija je imala čak četiri kapitena! Prvo je traku nosio Stojković do 83. minuta, a potom je preuzeo Mijatović. On je bio zamenjen u 87. minutu, do kraja susreta traka je bila na ruci Vladimira Jugovića.

I Prvenstvo u Francuskoj protiče bez naših fudbalera, sa nadom da ćemo među najbolje selekcije Evrope naši već na sledećem šampionatu!