Foto: Twitter Printscreen

49 turista zarobljeno u oluji

SMRTONOSNA OLUJA U RUSIJI Četrnaestoro dece se udavilo na jezeru tokom nevremena, tri osobe uhapšene

MOSKVA - U nesreći na jezeru u ruskoj oblasti Karelija danas je poginulo 15 osoba - 14 dece i jedan instruktor, a operacija potrage i spasavanja je okončana, saopštili su ruski zvaničnici, navodeći da su tri osobe privedene.

Planeta
> 00:00h

Portparol Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin je izjavio da su tri osobe privedene zbog sumnje da nisu poštovale bezbednosne propise.Privedena su dva instruktora i zamenik direktora hotela, gde su deca bila smeštena, i koji je navodno organizovao krstarenje jezerom, preneo je AP.

Prema prvim podacima Istražnog komiteta, decu i instruktore iz rehabilitacionog kampa "Park-hotel Sjamozero", koji su bili u čamcima zatekla je oluja na jezeru, preneo je Sputnjik.Tokom plovidbe po Sjamozeru u Prjažinskoj oblasti Karelije, čamci su se prevrnuli i potonuli. Petoro dece je hospitalizovano, a jedan od instruktora je uhapšen.

"Kako je ranije saopšteno, jedan osumnjičeni je već uhapšen. U ovom trenutku tragamo za još dvojicom koji se kriju od istražnih organa i istražujemo ko je neposredno učestvovao u organizaciji odmora dece", rekao je zvanični predstavnik Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin.On je dodao da saoseća sa svim roditeljima dece koja su poginula zbog "aljkavosti i gluposti odraslih kojima su oni poverili najdragocenije - život i zdravlje svoje dece".

Prema Markinovim rečima, istragom je utvrđeno da je odmor dece u Kareliji organizovala firma "Park-hotel Sjamozero". Žrtve su, prema prvim podacima, bila deca bez roditeljskog staranja i deca iz siromašnih porodica, uzrasta od 12 do 15 godina, saopšteno je u pres-službi Rosturizma.

"Prema podacima karelijskih kolega, na sebi su imali pojaseve za spasavanje, ali oni nisu bili registrovani u Ministarstvu za vanredne situacije. Iz nekog razloga, očigledno, nisu znali za upozorenje da će biti oluje, iako je ona počela još u petak. Sve organizovane turističke grupe bile su na obali, počev od petka, jer nije bilo bezbedno izlaziti na vodu", naveli su u Rosturizmu.

Potraga za nestalima se izvodi uz pomoć helikoptera Mi-8 i Ka-32 Ministarstva za vanredne situacije Rusije.Ranije je saopšteno da je grupa od 49 ljudi, među kojima je bilo od 12 do 15 dece, nestala u oluji na jezeru Sjamozero u Kareliji.Policija je saopštila da je potonuo brod sa tinejdžerima."Grupa od 49 dece je otišla u subotu 18. juna na splav.

Grupa nije bila registrovana u Ministarstvu za vanredne situacije. U grupi se nalazilo od 12 do 15 dece sa pratnjom. Tokom noći oni su upali u oluju. Ima poginulih", saopštila je načelnica uprave za turizam Ministarstva kulture Karelije Jekaterina Biktimirova.Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin saopštio je da su, prema prvim informacijama, poginula deca iz Moskve.

(RT)