Tuča

Gruzijski popovi napali učesnike gej parade

Sveštenici zaustavili pokušaj gej aktivista u Tbilisiju da organizuju šetnju, napadajući učesnike i lomeći njihove plakate

Planeta
> 14:46h

TBILISI - Hrišćanski aktivisti predvođeni pravoslavnim sveštenicima zaustavili su pokušaj gej aktivista u Tbilisiju da danas organizuju šetnju, napadajući učesnike i lomeći njihove plakate.

Oko 20 ljudi pridružilo se šetnji glavnim ulicama prestonice ove duboko religiozne države na Kavkazu noseći zastave duginih boja i plakate na kojima je pisalo "Stop homofobiji"."Ovde vlada velika diskriminacija i mi želimo da pokažemo da homoseksualnost nije pretnja društvu", rekla je jedna od učesnica marša Ana Belobrova za AFP.

Ali grupa pravoslavnih sveštenika i njihovih pristalica napravila je improvizovani kordon kako bi zaustavili marš pre nego što stigne do gruzijskog parlamenta, vređajući i napadajući učesnike."Kako možete da promovišete takvu stvar na ulicama gde su deca? To ne bi trebalo da se dozvoli", rekao je jedan od sveštenika.

Nakon izbijanja sukoba intervenisala je policija i pritvorila najmanje troje ljudi. "Ovo pokazuje da Tbilisiju predstoji još dug put do modernog evropskog grada. Očekivali smo negativnu reakciju, ali ne i da ćemo biti napadnuti", rekao je jedan od organizatora marša Nađa Gvianšvili iz Grupe za zaštitu ljudskih prava Identoba.

Gruzijska pravoslavna crkva ima veliku uticaj u konzervativnom gruzijskom društvu sa 4,6 miliona ljudi.

Homoseksualnost se smatra društveno neprihvatljivim ponašanjem i javne izjave podrške gej pravima su retke.

Današnji marš gej aktivista je organizovan u znak obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.