Foto: Beta

Šta će biti s našim pridruživanjem zbog krnje unije

PROGNOZE: Srbija još sporije do Evropske unije

Evropske integracije biće duže nego što je ranije bilo planirano jer EU najpre mora sebe da dovede u red, ocenjuju domaći stručnjaci

Politika
> 00:00h

Ocena je da će posle referenduma u Velikoj Britaniji, gde je odlučeno da zemlja izađe iz Evropske unije, evropski put Srbije biti znatno sporiji, navodi stručna javnost.Međutim, ne treba odbaciti ni mogućnost da potez Velike Britanije sada prate i druge članice, pa da od Unije kakvu danas poznajemo ne ostane ništa, dok se naša zemlja usaglasi sa zakonodavstvom i merilima koji se očekuju od nje. Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja ocenio je da je prioritet broj jedan da EU svoju kuću dovede u red, da će evropski put Srbije biti nešto duži, ali da „domaći zadatak“ Srbije ostaje isti - da transformiše svoje društvo. Srbija, prema njegovim rečima, sada može da očekuje smanjivanje razmene sa EU, ali i usporavanje njenog puta ka EU. - To se može očekivati ne zato što nas mrze, nego zato što EU mora svoju kuću da dovede u red i to će biti sad prioritet broj jedan. Treba očekivati da će put u EU, koji je ionako dug, sada biti nešto duži - rekao je Crnobrnja. Na kratak rok, kako je dodao, može se očekivati smanjivanje razmene sa EU jer će EU verovatno nakon izlaska Britanije ući u neku vrstu recesije, koja će se odraziti i na naše spoljnotrgovinske mogućnosti, budući da je EU naš najveći spoljnotrgovinski partner. To se, prema njegovim rečima, može očekivati u narednih nekoliko meseci. Hrvatski šef diplomatije Miro Kovač takođe ocenjuje da je realno očekivati da će se proces proširenja usporiti. Evropski komesar za proširenje Johanes Han istakao je da ishod referenduma ne sme i neće zaustaviti proces širenja EU, ali se nije izjasnio da li će ga usporiti. - EU je i dalje privržena širenju EU i u to nema sumnje. Posao koji smo započeli nije ni blizu završetka - poručio je Han. Prema rečima Nikole Jovanovića, programskog direktora CIRSD, postoje dva scenarija. - Prvi je konsolidacija Unije, dalja politička integracija i apsorbovanje zapadnog Balkana. Drugi je da se EU zadrži na monetarnoj uniji. Drugi scenario je verovatniji, što znači dalje usporavanje evrointegracija - kaže on. K. B - D. L.

Slobodan Samardžić NEĆEMO NIKAD NI STIĆI DO ČLANSTVA Slobodan Samardžić, predsednik Državotvornog pokreta i profesor na Fakultetu političkih nauka, kaže da što se tiče Srbije, stvar je kao i pre izlaska Velike Britanije - nismo imali nikakve izglede za članstvo u EU. - EU pokušava da očuva države koje postoje i ne pada joj na pamet da prima nove. I to jeste tema za naše političare. Treba preduzeti korake da se uspostavi realnija politika sa Briselom, a ne ova koja vas obavezuje u svemu, a šanse za ulazak nemate - smatra on.