Foto: Reuters

Britanski referendum Evropljane tretira kao strance

TRESU SE TEMELJI: Bregzit gasi Premijer ligu?

Zakon o dobijanju radne dozvole na Ostrvu u naredne dve godine, koliko će trajati izlazak Britanije iz EU, uticaće na fudbalere iz Unije

Fudbal
> 18:00h

Epilog referenduma u Velikoj Britaniji, kojim je izglasan izlazak iz Evropske unije, mogao bi ozbiljno da uzdrma temelje najjačeg fudbalskog nacionalnog takmičenja na svetu - engleske Premijer lige. Razlog, naravno, leži u vrlo krutim i strogim zakonima koji vladaju u ovom takmičenju, a koji se odnose na dobijanje radne dozvole. Preciznije rečeno, igrači iz EU u Engleskoj više ne bi imali status domaćih fudbalera i mogli bi da nastupaju za tamošnje klubove samo ako ispune određenu kvotu nastupa za nacionalne timove svojih zemalja. Oni čija reprezentacija zauzima jedno od prvih deset mesta na FIFA rang-listi nužno treba da imaju minimum 30 odsto nastupa za nacionalni tim u poslednje dve godine, oni od 11. do 20. mesta 45 odsto, do 30. pozicije 60 odsto, a do 50. pozicije čak 75 odsto mečeva. Ukoliko bi taj zakon bio odmah primenjiv, to bi značilo da mesta u Premijer igi ne bi bilo za Dimitrija Pajea, Sezara Aspilikuetu, Antonija Marsijala, Tima Krula, Hesusa Navasa i mnoge druge. Takođe, nekoliko stotina igrača iz svih rangova takmičenja u Engleskoj i Škotskoj ostali bi bez mogućnosti da igraju. Još jedan primer - Vest Hem je u četvrtak uveče ponudio 40.000.000 funti za Aleksandra Lakazeta, ali su već juče ujutro iz te sume isparila tri miliona evra. U igri je bio i Totenhem, ali se čini da će Francuz iz Liona najverovatnije u Atletiko iz Madrida ili Pari Sen Žermen. K. R.

Obrnuti smer I GARET BEJL POD UDAROM U ŠPANIJI Odluka Britanaca, naravno, važiće i u suprotnom smeru, ali ona se praktično odnosi samo na Gareta Bejla, koji više ne bi mogao da nastupa u Reau kao domaći igrač. Ipak, Velšanin je važan igrač za „kraljevski klub“ da se ne bi postavljalo pitanje hoće li on zauzeti mesto predviđeno za „stranca“, već bi za svoju poziciju trebalo da se brinu mahom Južnoamerikanci.