Foto: Profimedia

Suviše nagla promena

NACIONALNI PROSVETNI SAVET: Ove godine Informatika neće biti obavezan predmet za osnovce

BEOGRAD - Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije (NPS) Aleksandar Lipkovski izjavio je danas da Savet nije usvojio predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije da Informatika i raučunarstvo od naredne školske godine bude obavezan predmet od petog do osmog razreda osnovne škole.

Društvo
> 00:00h

On je kazao da se većina prisutnih na današnjoj sednici NPS složila da je predlog resornog ministarstva dobar, jer deca treba da steknu informatička znanja već u osnovnoj školi, ali da bi uvođenje tog predmeta kao obaveznog predstavljalo "naglu promenu" koja verovatno ne bi bila "kadrovski i tehnički propraćena".

"Većina je ipak presudila da je to suviše nagla promena za koju nismo sigurni da će biti kadrovski i tehnički propraćena", kazao je Lipkovski i dodao da je neophodno "oprezno pristupiti" istraživanju spremnosti škola i nastavnika za taj korak.

Foto: Beta Zorana Jevtić

Kako je naveo, NPS je usvojio dosta promena nastavnih programa koji su stigli zajedno s tim predlogom resornog ministarstva."Te promene se tiču izbornih predmeta u osnovnoj školi i informatičkih predmeta u gimnaziji i srednjim stručnim školama", kazao je Lipkovski.

Prema njegovim rečima, tokom drugog polugodišta naredne školske godine, treba ponovo razmisliti o uvodjenju Informatike i računarstva kao obaveznog predmeta.

"Moguće je da naredne godine to bude usvojeno kao obavezno, jer će biti gotova internet veza za sve škole u Srbiji i videćemo kako novi programi funkcionišu u ovoj školskoj godini kao izborni", rekao je Lipkovski.

Predmet Informatika i računarstvo je za učenike osnovnih škola od petog do osmog razreda izborni predmet.