Foto: Reuters

Velike borbe i u Iraku

SPREMNI ZA KONAČNI OBRAČUN: Asad večerao sa vojnicima na prvoj liniji fronta

"Faludža se vratila u domovinu. Naše snage kontrolišu grad i čvrsto su ovladale njegovim središtem", kazao je u oslobođenom gradu irački premijer Hajder al Abadi najavljujući kako je sledeći na redu za oslobađanje od Islamske države irački grad Mosul.

Planeta
> 00:00h

Istakao je da su iračke snage, uz podršku saveznika, spremne za konačni obračun s teroristima. Oslobađanje Faludže težak je udarac za Islamsku državu, ne samo u vojnom već i u moralnom smislu, jer je taj grad bio simbol džihadističkih, ali i sunitskih grupa koje su pokrenule napade na američke snage za vreme okupacije Iraka.

Foto: AP

Faludža, koja se nalazi 50 kilometara zapadno od Bagdada, bio je prvi irački grad koji je pao u ruke radikalne sunitske grupe početkom 2014. godine i gotovo svi teroristički napadi izvedeni u glavnom gradu Bagdadu pripremljeni su u njoj.

Osim u Iraku, ISIL trpi velike gubitke i u Siriji. Kurdski borci Sirijskih demokratskih snaga, uz pomoć arapske oružane grupe, ušli su u ključni severni grad Manbij, uporište ISIL-a, gde se vode žestoke ulične borbe.

Bašar al Asad sa vojnicima, Foto: AP

S druge strane, uz podršku ruskih bombardera, sirijske režimske snage uz pomoć boraca Hezbolaha napreduju duboko u provincijama Raka i Der Al Zor i na području Alepa.

Foto: Reuters

U međuvremenu, posle duže vremena, sirijski predsednik Bašar al Asad posetio je sirijske vojnike na prvim linijama fronta u predgrađu Damaska kod istočne Gute, gde je uz obilazak terena s vojnicima na tom delu fronta posle zalaska sunca i završetka dana posta jeo s vojnicima.

(Večernji)