Foto: Tanjug/Dejan Simićević

Neizvesna bezbednosna situacija

POSTAVLJEN SPOMENIK KNEZU LAZARU U KOSOVSKOJ MITROVICI: Albanci prete rušenjem, Srbi na nogama!

Spomenik knezu Lazaru danas bi trebalo da bude otkriven u centru severne Kosovske Mitrovice, od direktora kancelarije za KiM Marka Đurića, a prilikom postavljanja statue na postament, što je urađeno pre dva dana, okupilo se nekoliko hiljada građana koji su burno pozdravili „povratak kneza Lazara na Kosovo“.

Društvo
> 00:00h

Ipak, ne bi trebalo zaboraviti šta se dogodilo sa spomenikom posvećenom srpskom srednjovekovnom vladaru u Gnjilanu, koga su albanski ekstremisti srušili bagerom, a prema rečima Milovana Drecuna, predsednika skupštinskog odbora za KiM, kakva će sudbina biti ovog spomenika, ostaje da se vidi.

"To zavisi s jedne strane od posvećenosti albanske zajednice i njihove želje za multietničkim Kosovom, kao i od međunarodnog prisustva. Ukoliko bude postojala politička volja, ovaj spomenik knezu Lazaru neće biti ugrožen. Sada, kada se gleda generalna situacija na KiM, s bezbednosne strane je na stabilnom nivou, jer uprkos brojnim pojedinačnim ugrožavanjem Srba i njihove imovine, nema opasnosti od neke velike nasilne akcije Albanaca s kojom bi se dovršilo etničko čišćenje. Nažalost, Srbi i dalje nemaju slobodu kretanja i zdravo okruženje, pa su i dalje građani drugog reda", rekao je Drecun.

Interesantno, prištinski list „Zeri“ je juče najavio da žitelji južnog dela Kosovske Mitrovice planiraju velike proteste kako bi sprečili izgradnju naselja Sunčana dolina, u opštini Zvečan, pa bi u eventualnim neredima mogao da nastrada i spomenik posvećen knezu Lazaru u severnom delu ovog podeljenog grada.

(Alo)

(Foto: Tanjug/Dejan Simićević)