Plemenita akcija u čast srpskog vladara

GEST ZA NEZABORAV: Braća Rusi grade hram kneza Lazara

Ruska crkva, uz blagoslov episkopa gatčinskog i lužskog Mitrofana, počela izgradnju svetinje u znak sećanja na Kosovski boj

Društvo
> 11:24h

U Rusiji, u gradu Kingisepu, gradi se hram posvećen jednom od najvećih srpskih vladara - knezu Lazaru, koji je 28. juna 1389. godine poginuo u čuvenoj bitki na Kosovu. Ovaj hram, prvi u Rusiji posvećen jednom srpskom svecu, gradi se i u čast Nikolaja Drugog, poslednjeg ruskog cara iz dinastije Romanov. Kamen temeljac postavljen je prethodnog vikenda, uz blagoslov episkopa gatčinskog i lužskog Mitrofana i uz podršku administracije Kingisepskog rejona Lenjingradske oblasti. Osveštan kamen temeljac Uoči Vidovdana episkop Mitrofan osvetio je časni krst i kamen za temelje budućeg hrama, a tim povodom priređen je i bogat kulturno-umetnički program, u kojem je učestvovalo i jedno kulturno-umetničko društvo iz Beograda. - Budući hram posvećen je dvojici velikih stradalnika za veru Hristovu i svoj narod - poručio je episkop Mitrofan. Inače, povodom Vidovdana, koji se u Srbiji obeležava kao nacionalni i verski praznik, predsednik Srbije Tomislav Nikolić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković položili su venac na Spomenik kosovskim junacima u centru Kruševca. Nikolić je na 627. godišnjicu boja na Kosovu poručio da Srbija ovaj praznik obeležava s pomešanim osećanjima. - Vidovdan uvek izaziva pomešana osećanja. Treba nekome da čestitate praznik, a opet znate da se desilo nešto tragično u našoj istoriji, što vas istovremeno čini i ponosnim - kazao je Nikolić. Liturgija u Gračanici Povodom Vidovdana episkop raško-prizrenski Teodosije u porti manastira Gračanica služio je liturgiju. Pored nekoliko stotina vernika s Kosova, liturgiji su prisustvovali predstavnici Kancelarije za KiM, lokalne samouprave, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom, zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić. U Kosovskoj Mitrovici u popodnevnim satima planirano je i otkrivanje spomenika knezu Lazaru Hrebeljanoviću.

Drski predlog Ramuša Haradinaja SPOMENIK ALBANCIMA NA GAZIMESTANU Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pokrenuo je inicijativu da se na Gazimestanu podigne spomenik Albancima stradalim u Kosovskom boju. - Bitka na Kosovu 1389. jedan je od najvažnijih datuma u istoriji Kosova i Balkana. Albanska vojska i vojnici bili su deo zajedničke koalicije balkanskih naroda koji su dali tada svoj život - naveo je Haradinaj na Fejsbuku.