Foto: Printscreen 24sata.hr

Užas u Osjeku

(FOTO) DRVO IM PREPOLOVILO KUĆU: Kesten se srušio na sobu u kojoj je bila majka sa četvoro dece!

S orkanskim vetrom i ledenom kišom koji su u nedjelju poslijepodne opustošili Osijek borila se i šesteročlana porodica Balas u Zapadnom predgrađu

Hrvatska
> 00:00h

Vetar je iz korena iščupao ogromno drvo kestena koje je palo pravo na njihovu kuću i prepolovilo je.

"Deca i ja bili smo u dnevnoj sobi kad je počelo nevreme. Kuća je stara, i uvek strahujem da nam vetar ne odnese krov ili električne instalacije na krovu. Odjednom sam čula lomljavu. Pogledala sam kroz prozor i videla da se diže betonska ploča u dvorištu. Pobegla sam sa decom u drugi kraj kuće u poslednjem momentu.

Foto Printscreen 24sata.hr

Vetar je iščupao ogromno drvo iz korijena, odigao beton i sve je palo na sobu u kojoj smo bili samo tren ranije. Deca su vrištala od straha. Ja pokušala da ih smirim iako ni sama nisam znala šta bih. Komšije i moji roditelji su odmah došli i izvlačili nas kroz prozor iz srušene kuće. Kuća je uništena, a s obzirom na to da je to bilo državno, ne znam da li ću dobiti neki drugi smeštaj, tako da smo deca i ja za sada na ulici", kaže Ivona Balas (21), samohrana majka četvero djece - Leona (5), Lucije (4), Tomislava (3) i malenog Tea (1

Foto Printscreen 24sata.hr

Jutro je provela izvlačeći njihovih stvari do kojih je mogla doći iz polusrušene kuće. ščupano drvo svoje debelo korijenje pustilo je skroz ispod kuće, a osim što je izuzetno staro, specifično je po jednoj neobičnosti.

"Nekoliko puta tražila smo da dođu i poseku to drvo, ili da ga skrate ili mu podrežu mu grane, jer je ogromno i prilično suvo, ali nisu hteli jer su mi rekli da to drvo ne sme da se dira. Zbog svoje veličine ono je vojni orijentir i ucrtano je u vojne karte. I sad smo ja i deca zbog tog vojnog orijentira ostali bez kuće - kaže očajna Ivona.

Foto Printscreen 24sata.hr

Inače, celo naselje u zapadnom predgrađu nalazi se pored nekadašnjeg vojnog poligona C, koji je pripadao JNA i sve specifičnosti oko tog poligona neki su vojni orijentir. U kući neće moći da živi ni kada dođu stručne službe i maknu srušeno drvo. Ne vidi ni mogućnost da kuću popravi i osposobi za život. Ivona sa svojom decom živi od socijalne pomoći i i dečijeg dodatka.

(24sata.hr)