Foto: Reuters, Facebook

BiH deli lekcije Srbiji, a ne gleda sebe

BOLESNO: Bošnjaci na mrtvima u Srebrenici napravili „modni“ biznis!

Bosanski voditelj Fikret Hodžić prodaje majice s motivima srebreničke tragedije za 12 evra.

Društvo
> 08:30h

Iskorišćavanje zločina u Srebrenici u BiH otišlo čak dotle da su pojedinci počeli da na tome zarađuju, dok u isto vreme bošnjački političari dele lekcije Srbiji. Tako je sarajevski voditelj Fikret Hodžić osmislio „modnu liniju“ majica s motivima srebreničke tragedije, koje se prodaju za 12 evra. Besramna eksploatacija ljudske nesreće iskorišćena je čak i za nagradnu igru, u kojoj su deljene ove majice. Navodno je deo novca bio namenjen i za humanitarne svrhe, udruženju Majke Srebrenice. Bez mozga Ipak, ovaj biznis izazvao je zgražavanje dela tamošnje javnosti. Sarajevska novinarka Sanela Prašović Gadžo ovu akciju opisala je kao „potpuno pomračenje razuma i odsustvo mozga“ i „komercijalizaciju genocida u Srebrenici“. Lider SRS Vojislav Šešelj slaže se da se Srebrenica komercijalizuje, i to već dvadeset godina. - To je jedan politikantski projekat čiji je cilj da se laž o genocidu prenese kroz ceo svet, da se do nesagledivih granica prenaduva broj žrtava, a žrtava je realno bilo između hiljadu i hiljadu i dvesta. Korist koja se nastoji iz toga izvući prvenstveno je politička, a onda i finansijska, zašto ne, po istom moralnom uzoru. Kao što je nemoralno politički profitirati, nemoralno je i finansijski, ali ko te pita - kaže Šešelj. Zloupotreba Povodom najnovijeg zaoštravanja odnosa na relaciji Srbija-BiH, ministar za rad Aleksandar Vulin ocenio je da su u političkim igrama zloupotrebljene i Majke Srebrenice. - Majke Srebrenice su sebi dopustile da postanu deo ružne, prljave, licemerne političke igre koju vode Ćamil Duraković i Bakir Izetbegović - rekao je Vulin i dodao da je najveći greh Aleksandra Vučića što je preživeo pokušaj ubistva u Srebrenici. - Aleksandar Vučić je preživeo pokušaj ubistva u Srebrenici, to, izgleda, ni Majke Srebrenice ne mogu da mu oproste - ocenio je on. Inače, pokret Majke Srebrenice preuzeo je juče na sebe odgovornost za donošenje odluke da u Memorijalni centar u Potočarima 11. jula ne može da dođe niko od srpskih zvaničnika koji ne priznaju genocid. S. Ðurić

Boško Obradović GENOCID JE IZMIŠLJEN Lider Dveri Boško Obradović kaže da je prvenstveno reč o nerazjašnjenom i kontroverznom događaju koji se desio u Srebrenici i da na tome sada žele i da zarade. - To su potezi bednika koji, s jedne strane, drže pridike šta je moralno, a šta ne, a onda sami, s druge strane, izmišljeni srebrenički genocid iskorišćavaju u komercijalne svrhe. To samo govori da je reč o neozbiljnosti svih onih koji stoje iza projekta Potočari. Oni sada to zloupotrebljavaju kako u komercijalne, tako i u političke svrhe. To vređa sve ljude koji imaju stav o tom pitanju - kaže Obradović.

Simbol ŠTA JE CVET Srebrenički cvet Bošnjacima označava simbol stradanja u Srebrenici tokom rata u BiH. Jedanaest belih latica označava 11. jul 1995. kad je vojska RS napala muslimanske snage u tom gradu.