Foto: Foto, Reuters

Žele da se zaejdno bore protiv džihadista

DEMANTI IZ TURSKE: Spremni smo za saradnju sa Rusijom, ali ne otvaramo svoju vazduhoplovnu bazu

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu demantovao je danas da je predložio otvaranje vojne baze Indžirlik za ruske avione koji učestvuju u operacijama u Siriji, dodavši da je Turska spremna za saradnju sa Rusijom u borbi protiv Islamske države.

Planeta
> 21:36h

"Nisam izjavio tako nešto. Rekao sam samo da je Turska spremna da sarađuje sa celim svetom u borbi protiv džihadista Islamske države, a baza Indžirlik otvorena je za one koji žele da se aktivno bore proiv te organizacije. Zašto ne bismo na taj način sarađivali i sa Rusijom?", rekao je Čavušoglu, dodavši da je turska televizija TRT pogrešno prenela njegove reči.

Melvut Čavušoglu, Foto: Reuters

Televizijska mreža TRT javila je ranije danas da je Čavušoglu u intervjuu pomenuo mogućnost dozvole ruskim avionima da koriste bazu Indžirlik za letove ka Siriji i vazdušne udare na položaje Islamske države, navodeći da ruska avijacija za te akcije koristi bazu u sirijskoj provinciji Latakiji.

Vazdušnu bazu Indžirlik na jugu Turske koriste i avioni NATO za misije međunarodne koalicije pod vođstvom SAD u borbama protiv Islamske države u Siriji.

U bazi su stacionirani turski, američki, britanski, nemački i saudijski avioni.

Čavušoglu i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov dogovorili su u petak u Sočiju pojačanje vojne saradnje Rusije i Turske, naročito u Siriji. To je bio prvi sastanak zvaničnika dveju zemalja posle obnavljanja odnosa nakon tenzija zbog obaranja ruskog aviona na granici Turske i Sirije.