Foto: Zorana Jevtić

Šumadija za sada bezbedna

PREVENCIJA BOLESTI KVRGAVE KOŽE: Zabranjen promet stoke u Paraćinu

Na stočnoj pijaci u Paraćinu zabranjen je promet stoke, što je jedna od preventivnih mera koje preduzima veterinarska služba protiv bolesti nodularni dermatitis, takozvane kvrgave kože kod goveda.

Društvo
> 21:18h

"Zabrana prometa stoke na ovoj pijaci je do daljnjeg", stoji na zvaničnom sajtu Skupštine opštine Paraćin.

Direktor Veterinarskog specijalističkog instituta za Šumadiju i Pomoravlje u Jagodini Zoran Rašić rekao je da u ovom delu Srbije nema sumnje na bolest nodularni dermatistis (kvrgava koža) kod goveda i kako je rekao, sva je prilika da je neće ni biti u centralnoj Srbiji.

"Mi smo imali pripremni sastanak sa veterinarskim stanicama još u aprilu kada se bolest pojavila u okrženju da ljude upoznamo sa kliničkom slikom i merama koje se preduzimaju, pošto bolesti ovde nije bilo, da nas o onome što liči na tu bolest obaveste i da preduzimamo mere", rekao je Rašić.

"Međutim, nema za sada sumnje i iskreno se nadam, pošto mi nismo pogranična zona i što kod nas nema baš mnogo ilegalnog prometa životinja, koji je jedan od glavnih razloga za pojavu ove bolesti, bolesti neće ni biti", rekao je Rašić.

Drugo, i zbog toga što se prilično redovno u našim lokalnim samoupravama provodi dezinskecija što je veoma važna stvar u sperčavanju bolesti, jer bolest penose komarci, krpelji.

U Šumadiji i Pomoravlju se dezinsekcija radi i sa zemlje iz vazduha, istakao je Rašić.

"Sva je prilika da možemo da prođemo bez pojave ove bolesti u Šumadiji i Pomoravlju i centralnoj Srbiji", rekao je Rašić.

On je podsetio da na području 13 opština Šumadije i Pomoravlju, uključujući i gradove Kragujevac i Jagodinu, ima oko 100.000 goveda, 250.000 svinja, 300.000 ovaca i oko četiri miliona živine svih kategorija.

Po rešenju Ministarstva poljoprivrede formirani su regionalni i loklani operativni timovi za praćenje, prevenciju i kontrolu ove bolesti u Srbiji.