Foto: Aleksandar Jovanović

Na jesen stiže s novim filmom

KUSTURICA PRELOMIO: Zbogom Kanu, odoh u Veneciju

Odluka da li će premijera biti na Mostri ili možda u Torontu biće doneta u narednih desetak dana. Nakon toga čega nas i turneja po Indiji i Kini, otkriva reditelj

Pop kultura
> 02:14h

Novi film Emira Kusturice „Na mlečnom putu“ svetsku premijeru neće imati na Kanskom festivalu, već će biti prikazan u Veneciji ili Torontu. Proslavljeni reditelj otkrio je juče na druženju s novinarima da će uskoro završiti montažu svog ostvarenja u kom s Monikom Beluči igra jednu od dve glavne uloge. - Čudo je da sam uopšte živ šta sam sve preživeo u poslednjih pet godina. Film će publika u Srbiji videti na jesen, a odluka hoće li premijerno biti prikazan u Veneciji ili Torontu biće doneta u narednih desetak dana. Nakon toga čeka nas i turneja po Indiji, Kini i zemljama iz tog dela sveta - otkrio je Kusturica, koji nije stigao da završi montažu za ovogodišnji Kanski festival. Sledeće nedelje reditelj će od 15. do 17. jula boraviti na Mećavniku, gde se održava festival ruske klasične muzike Boljšoj. Nastupiće 70 muzičara iz Srbije i 14 iz Rusije. - Današnji svet će nas zatrpati otpadom. Mladi jedino još opstaju u umetnosti i naša su ciljna grupa. Uspeli smo da u jednom malom mestu sakupimo najveća imena klasične muzike. Mećavnik je kao brdo idealno mesto da na toj pozornici dobiju lansirnu lampu - rekao je Kusta.

Gosti festivala biće jermenski violinista Narek Nazarjan, tenor Zoran Todorović i „đavlji violinista“ Nemanja Radulović, koji će držati majstorske radionice studentima. - Nemanja će svirati na litici koja se graniči s Mokrom gorom. Insistiramo na kvalitetu. Veći deo naših života održava se u fikciji, a ne u realnosti. Nije bitno hoće li na trgu biti 300 ili 300.000 ljudi - zaključio je Kusturica.

„Gaspromnjeft“ uz Boljšoj festival PODRŠKA TALENTIMA SRBIJE Sanja Lubardić iz „Gaspromnjefta“ kaže da njihova kompanija već godinama podržava festival: - „Gaspromnjeft“, kao jedan od najvećih investitora u Srbiji, osim u ekonomske projekte, ulaže i u razvoj kulturne saradnje Srbije i Rusije i pomaže jačanje istorijskih veza dve zemlje. Cilj festivala je podrška mladim talentovanim muzičarima, koji javnim nastupima i učenjem od velikana današnje muzičke scene razvijaju svoj talenat i stiču afirmaciju u umetničkoj sferi.