Foto: PR

Događaj za pamćenje

Spoj umetnosti i IT-ja na „Danima lepih umetnosti i multimedija” u Barutani

.

Edukacija
> 16:06h

Dani lepih umetnosti i multimedija”, koje organizuje Akademija lepih umetnosti i multimedija, ove godine se održavaju u Barutani od 25.06. do 08.07, a u okviru njih je 30.06. održan jedinstveni umetnički događaj, koji je okupio profesore, studente i istaknute profesionalce u oblasti kulture i umetnosti, kao i najširu publiku koja je uživala u bogatom programu.

Multimedijalni program kao najava novog koncepta ALUM-a

Na samom početku programa, diplomirani studenti odseka za muzičke umetnosti ALUM-a izveli su magične kompozicije pred mnogobrojnom publikom, a zatim je predstavljen novi obrazovni koncept Akademije lepih umetnosti i multimedija, koji su izložili studenti druge godine glume u klasi profesorke Vide Ognjenović i asistenta Ivana Bosiljčića.

Nakon toga, publika je imala priliku da pogleda diplomsku predstavu „Biti il’ ne biti”, studenata glume u klasi profesora Božidara Đurovića i asistenta Hadži Nenada Maričića.

Kada se završio dug aplauz za mlade glumce, počela je žurka na kojoj su se umetnici, profesori i studenti zabavili i razmenili svoje utiske o zanimljivom programu, kao i ideje za buduće projekte.

Tokom čitave večeri bila je otvorena i izložba radova studenata osnovnih, master i doktorskih studija slikarstva i dizajna, gde su bili predstavljeni reprezentativni radovi koji su pokazali njihove kvalitete i potencijale. Ovu izložbu možete videti do 8. jula na istom mestu.

„Veoma je razigrana postavka. Sa jedne strane imamo različite periode u studiranju, a sa druge imamo odsek slikarstva i odseke grafičkog dizajna i dizajna enterijera. Svi su zastupljeni vrlo intenzivno i bogato”, izjavila je Jelena Blečić, profesorka ALUM-a.

Profesori pružili punu podršku svojim studentima

„Dani lepih umetnosti i multimedija” svoj uspeh duguju bliskoj saradnji profesora i studenata koji su zajedničkim snagama uspeli da realizuju ovako zahtevan projekat.

Prema rečima studentkinje slikarstva, Marije Luković, profesori se trude da na sve moguće načine izađu u susret studentima. Ona je dodala: „Bila sam zaspali umetnik, a oni su uspeli da probude u meni nešto što čak nisam bila ni svesna da imam.”

Profesor i šef klase Branislav Lečić se obratio publici putem video-snimka, čime je ohrabrio svoje studente, a istovremeno demonstrirao moć savremene tehnologije i njene primene u obrazovanju kao i u javnim nastupima.

„Odličan profesorski kadar. Usudiću se da kažem: najbolji u zemlji. To je nešto što je najvažnije”, izjavio je diplomac ALUM-a, Nikola Ugrinović i istakao da od sveg srca preporučuje Akademiju lepih umetnosti i multimedija budućim studentima glume.

Nov koncept ALUM-a koji spaja IT i umetnost, staro i novo, uzvišeno i zabavno

Na „Danima lepih umetnosti i multimedija” predstavljen je novi koncept ALUM-a i suština inovacije koja će ove godine upotpuniti plan i program školovanja umetnika.

„Dani lepih umetnosti i multimedija su spoj savremenog i tradicionalnog na jednom mestu, u smislu prostora, a i u smislu ideje novog koncepta Akademije lepih umetnosti i multimedije da spoji umetnost i tehnologiju. To je budućnost. Nešto što je toliko ispred nas, a ipak je već i naša sadašnjost”, rekao je Petar Stanojlović, profesor ALUM-a.

U Velikom barutnom magacinu, koji čini važno istorijsko nasleđe, sijali su LED ekrani, a program je bio podržan novom tehnologijom. Likovni radovi savremenih mladih umetnika izloženi su zajedno sa antičkim sarkofazima i stelama. Nakon koncerta klasične muzike usledila je velika žurka uz DJ-a.

Spoj tradicije i inovacije ogledao se u svim oblicima i podsetio nas šta je to što čini sadašnji trenutak neprocenjivim.

Ovo je događaj iz kog su se rodile mnoge originalne ideje koje je sada moguće realizovati.

Budućnost umetnosti je počela!