Foto: Printscreen News.at

prekida se vekovna tradicija

I KONJI IMAJU DUŠU: Od septembra zauvek staje poni-vrtuljak u Prateru!

BEČ - Bečki Prater-poniji odlaze u penziju. Najstarija atrakcija na Vurstelprateru na jesen se zatvara

Austrija
> 09:52h

Prva "poni vrteška“ koja je uveseljavala mališane punih 129 godina u septembru, na kraju sezone prestaje sa radom.

Na ovaj potez se Prater odlučio ne samo zbog stalnih kritika društava za zaštitu životinja već i zbog stalnih pritužbi posetilaca parka koji su saqžaljevali konjiće što moraju stalno da trče u krug. Već je počelo da se razmišlja ko će zameniti ponije.

Izabel Grošop (Isabel Groschopf), punomoćnik kompanije Rajnsprekt (Reinsprecht) navela je u jednom saopštenju da su ispunjeni svi zakonski uslovi za zbrinjavanje ponija. Neki od njih će svoje "penzionerske dane" provoditi na pašnjacima kompanije u Donjoj Austriji i Tirolu, za ostale konje se još uvek traži novi dom.

Poni vrtuljak se "zavrteo" davne 1887. godine i zato je odluka da se prekine sa ovpom tradicijom doneta posle dugir pregovora. Mesecima se razgovoralo sa organizacijom za zaštitu životinja „ Četiri šape“ koji su napokon zadovoljni ovim potezom Pratera.

U međuvremenu se pod nazivom „Pronalazak ideja za budućnost bez konje“ traži neko novo rešenje koje će zamenito ovu vekovnu atrakciju. Najverovatnije će na ovome mestu ostati ringišpil objašnjava portparolka Pratera.