Foto: Wikipedia Kovanje Damasciranog čelika

Sečivo za sva vremena

Legendarni čelik iz Damaska: Evo kako su kovani najbolji mačevi sveta (FOTO, VIDEO)

Vrlo rano, današnji glavni grad Sirije proslavio se kao "oružarnica Mediterana". Damascirani čelik, kako je nazvan po gradu Damasku, bio je toliko popularan da arheolozi širom Evrope i Bliskog istoka i danas pronalaze oružje kovano od njega

Planeta
> 00:00h

Mnogo pre nego što je Rimska republika postala Rimsko carstvo, na Bliskom istoku su cvetale napredne civilizacije. U gradovima kao što su Vavilon, Nimrud, Persepolis, Akad i Damask, vekovima su se razvijale razne nauke i tehnologije, a u korak sa arhitekturom i agrikulturom, išla je i metalurgija - ključna za naoružavanje i odbranu novouspostavljenih gradova i država, piše Newsweek.rs. Vrlo rano, današnji glavni grad Sirije proslavio se kao "oružarnica Mediterana". Damascirani čelik, kako je nazvan po gradu Damasku, bio je toliko popularan da arheolozi širom Evrope i Bliskog istoka i danas pronalaze oružje kovano od njega.

Damascirani čelik ili Damast podrazumeva kompozitni metalni materijal dobijen spajanjem više ploča ili traka od gvožđa i čelika, a sve u svrhu dobijanja materijala posebnih osobina, materijala koji je bio i savitljiv i davao je dobro sečivo. Osim ovog načina izrade, resprostranjen je bio i materijal dobijen topljenjem u loncima, takozvani "vuc čelik". Danas se zna da je u Damasku prerađivan čelik poreklom iz Indije, pa se smatra da se samo ova vrsta može zvati Damastom odnosno damasciranim čelikom

Sa usponom i ekspanzijom Rimskog carstva, oružje izrađeno u Damasku postalo je omiljeno i u "Večnom gradu", naročito za izradu tipičnog rimskog kratkog mača po kojem su gladijatori dobili ime - gladijusa. Kako bi nam približio komplikovanu tehniku kovanja damasciranog čelika, kinematograf Fil Holand snimio je čitav proces i montirao ovaj kratak video sa svim autentičnim zvucima kovanja.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs: Rame uz rame sa Formulom 1: Ovo je novi najbrži automobil na svetu (FOTO, VIDEO) Izazov generacije: Evo kako će 2.5 miliona sirijskih izbeglica zauvek promeniti Tursku Potrošili 1.500 litara boje: Moskva dobila najveće grafite na svetu (FOTO, VIDEO) Naučni svet zbunjen: Jedan Zika blizanac ima mikrocefaliju, a drugi ne (FOTO) Lice nove Sirije: Kurdkinja sa 27 godina postala gradonačelnica oslobođenog Tal Abijada (FOTO)