Foto: AP, Fonet

Defanziva

RUSIJA NAŠLA SAVEZNIKA U NATO: Putin cepa alijansu!

Bugarski premijer stao na stranu Moskve i poručio savezu da povuče vojsku iz Crnog mora i proglasi ga demilitarizovanom zonom

Planeta
> 00:02h

MOSKVA/BEOGRAD - Na samitu Severnoatlantske alijanse u Varšavi odlučeno je da se pojača prisustvo NATO u Baltiku i Crnom moru. Međutim, nakon negodovanja iz Moskve, bugarski premijer Bojko Borisov zatražio je povlačenje iz Crnog mora. Mnogi su ocenili da to ukazuje da je ruski predsednik Vladimir Putin našao saveznika u Alijansi i da uspeva da je podeli. Turizam, a ne rakete - Celog života sam borac i znam da ne postoji dobra borba. Bolja je opcija loš mir nego dobar rat. Želim da Crno more postane demilitarizovana zona. Da u njoj nema vojske, podmornica, ratnih brodova... To je prostor gde bi trebalo da vadimo gas, razvijamo turizam i trgujemo. Kakvu korist rakete, ratni brodovi i podmornice donose našem narodu? - rekao je Borisov, koji se protivi nastojanjima da se napravi crnomorska flota NATO. Analitičar Ljubodrag Stojadinović za Kurir kaže da je Rusija osetljiva na Crno more. - Prisustvo NATO izaziva reakciju Moskve, koja neće dovesti do incidenata ili oružanog sukoba, ali bi mogla da dovede do diplomatskih i političkih incidenata - kaže Stojadinović. Analitičar Aleksandar Pavić navodi da je samit u Varšavi bio u funkciji vraćanja u doba Hladnog rata. Destabilizacija - Jasna je želja Amerike da se obnovi linija konfrontacije, što je jedini način da ostane u Evropi. Oni žele destabilizaciju vlasti u Rusiji i povratak njima srećnog perioda devedesetih godina - kaže Pavić. On dodaje da NATO ipak nema dovoljno snage da napadne Rusiju. - Imaju snage da izazovu incident, a kad to urade, povod za zaoštravanje odnosa je neminovan, ali i povod za rat. Rusija sebe radi mora da reaguje, ali je razlika u tome što ona razmešta snage unutar svojih granica i Crnog mora, na šta ima pravo kao crnomorska država - kaže on. I. Š.

Vežbe u Burgasu MORSKI POVETARAC U bugarskoj luci Burgas i u međunarodnim vodama Crnog mora juče su počele vojne vežbe NATO pod nazivom „Morski povetarac 2016“. U manevrima Severnoatlantske alijanse učestvuje 25 brodova i 1.700 vojnika iz Bugarske, Grčke, Rumunije, Turske i SAD. Vežbe će trajati do 17. jula.