Foto: Beta

Srpskom geniju nismo ni do kolena

PALA BRUKA Na proslavi 160 godina od rođenja Tesle uspeli smo da izazovemo havariju sa strujom!

Replika Teslinog transformatora, postavljena povodom 160 godina od rođenja slavnog naučnika, proradila tek iz trećeg pokušaja, pošto je dva puta nestajala struja

Društvo
> 23:32h

Obeležili smo 160 godina od rođenja Nikole Tesle i uspeli da u 21. veku izazovemo havariju sa strujom! Ovo se verovatno ne bi desilo nigde u svetu. Ali jeste u Srbiji. Na centralnoj manifestaciji na Kalemegdanu predstavljena je replika Teslinog transformatora, koji je ovog puta svirao i Užičko kolo, ali tek iz trećeg pokušaja! Slavni naučnik ga je konstruisao u Kolorado Springsu 1899. godine (istina, taj njegov nije svirao), a posle toliko decenija u Beogradu - ćorak! Upalili su ga i, umesto da radi deset minuta, posle samo minut i po nestalo je struje. Nakon 15 minuta pokušali su ponovo. I - puče bruka. Tek treći put je zavarničilo. E, kuku, šta bi Tesla na sve ovo rekao! Postideo bi se svojih Srba. A ko je kriv? Nažalost, nismo uspeli da saznamo, jer su krivicu prebacivali jedni s drugih. Branimir Jovanović, direktor Muzeja Nikole Tesle, kaže da je transformator povukao dosta struje, te da je zbog toga nestala. - To je mala Teslina šala! To je isto ono što se dešavalo kad je Tesla krenuo da radi transformator, pa je nestalo struje u Koloradu. Prema informacijama koje su došle do mene, iz „Elektrodistribucije“ su, ne konsultujući se s nama, tog dana povezali na isti priključak i izložbu sa dosta svetlosnih opterećenja. I kad su pustili transformator, došlo je kvara. Posle je trebalo da razvežu i prevežu transformator kako bi sve bilo kako treba - istakao je Jovanović.

Direktor Muzeja Nikole Tesle Branimir Jovanović

Prema njegovim rečima, transformator je bio ispravan, a noć pre incidenta na probi je sve bilo u redu. - Moram da prikupim sve činjenice i podatke kako bih proverio ko je zaista odgovoran za ono što se desilo - naglasio je Jovanović. Pitanja o ovoj blamaži, koja se desila na rođendan velikog naučnika, uputili smo i EPS i EDB. - Za priključenje transformatora za manifestaciju koju pominjete niko se zvanično nije obraćao „EPS distribuciji“, niti je tražio bilo kakvo odobrenje. Tom prilikom niko u gradu nije ostao bez električne energije. Pretpostavljamo da se radi o merenoj struji koja je van ingerencije „EPS distribucije“. Nemamo saznanja o priključku na toj manifestaciji - naveli su u EPS.

Petar Andrijašević PUBLIKA MISLILA DA JE TO DEO PROGRAMA Petar Andrijašević, direktor JP „Beogradska tvrđava“, kaže za Kurir da je njihovo preduzeće ustupilo prostor za održavanje manifestacije, a da je sama realizacija bila na ljudima iz Muzeja Nikole Tesle, koji su doveli svoje inženjere. - Desilo se da je zbog transformatora iskočio osigurač, što je trajalo dva-tri minuta. Vratili su ga i nastavilo se s programom. Nije se desilo ništa strašno i niko nije bio ugrožen. Struja je nestala samo u transformatoru, a posetioci nisu ni primetili, mislili su da je pauza između dva performansa.