Foto: Reuters

Milijarder tvrdi da u sad dugo neće biti mira

TRAMPOVE CRNE SLUTNJE: Očekuje nas još više nasilja!

Mi smo podeljena nacija. Mislim da su rasni sukobi samo početak dugog vrelog leta koje je pred nama, rekao najverovatniji kandidat za predsednika Amerike

Planeta
> 22:40h

DALAS - Očekuje nas još više nasilja. Mi smo podeljena nacija. Mislim da su rasni sukobi u Dalasu samo početak dugog vrelog leta, rekao je Donald Tramp, kontroverzni milijarder i najverovatniji kandidat Republikanske stranke na predsedničkim izborima u SAD, koji će se održati u novembru. U intervjuu za CNN Tramp se prvi put oglasio nakon što je policija prošle nedelje u Luizijani i Minesoti usmrtila dvojicu Afroamerikanaca, što je izazvalo žestoke proteste. Napetost je dostigla vrhunac na protestu u Dalasu, gde je bivši pripadnik armije usmrtio iz snajpera petoricu, a ranio sedmoricu policajaca. Usledio je šok zbog krvavih međurasnih sukoba, koji prete da se otmu kontroli, a predsednik Barak Obama skratio je posetu Evropi i juče doputovao u Dalas. To su veliki nemiri - Već dve večeri posmatram šta se događa. Nemiri su izbili u 11 gradova širom zemlje. To su veliki nemiri - dodao je Tarmp i nastavio: - Mediji pokušavaju da smire situaciju, ali to nije tako lako. Situacija je daleko gora nego što predsednik Obama veruje i pokušava da je predstavi u javnosti. Tramp je poznat po kontroverznim izjavama i predlozima. On je nastavio sa dolivanjem ulja na vatru, ne pokušavajući da smiri situaciju... - U velikim gradovima besni kriminal, a policajci su suočeni s maltretiranjem poput onog kojem su bili izloženi naši vojnici kad su se vraćali iz rata u Vijetnamu.

Brutalno... Petorica policajaca na jednog demonstranta

Obama se po dolasku u Dalas sastao s porodicama žrtava i lokalnim policijskim zvaničnicima. On je u govoru na međuverskoj memorijalnoj službi odao počast ubijenima i ponovio neophodnost uvođenja oštrije kontrole prodaje i posedovanja oružja. Obama u Dalasu Obama je rekao da većina policajaca radi dobro posao, a da retorika koja ih prikazuje drugačije ne uspeva da prikupi pristalice za promenu sistema koji mnogi vide kao pristrasan: - Održavanje istinskog, ozbiljnog i uljudnog tona pomoći će u mobilisanju američkog društva da bi se napravila prava promena, rekao je Obama. U Dalasu se na pomenu petorici ubijenih policajaca okupilo 1.000 građana. Šef policije Dalasa Dejvid Braun poručio je da su ubijeni policajci bili heroji. - Mi moramo da budemo najbolji u Americi kad je reč o zaštiti i podršci našim policajcima, rekao je on.

Peticija protiv pokreta „Crni životi su važni“ PODELE U DRUŠTVU SVE IZRAŽENIJE Koliko je Amerika rasno podeljena država najbolje svedoči podatak da je na internetu pokrenuta peticija kako bi se pokret „Crni životi su važni“ zabranio i proglasio terorističkim! Peticiju je dosad potpisalo više od 100.000 ljudi. U pitanju je pokret koji okuplja porodice žrtava međurasnog nasilja i koji je poslednjih godina dobio mnogo na popularnosti. Prema zakonu, svaka peticija koja sakupi 100.000 potpisa mora da bude uzeta u razmatranje i administracija mora u roku od 60 dana da odgovori na nju. U slučaju da peticija bude uzeta u razmatranje, nema sumnje da će to dovesti do novih podela i zaoštravanja sukoba.